X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinie: „PDM ar putea să-l sprijine pe Dodon la alegerile prezidențiale în schimbul premierului”

7 noi. 2019,, 15:00   Politică
7394 2

Politologul Vitalie Andrievschi nu exclude posibilitatea creării unei coaliții dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat din Moldova și consideră că PDM ar putea să-l sprijine pe șeful statului, Igor Dodon, la alegerile prezidențiale în schimbul funcției de prim-ministru.

„Aici totul se rezumă la un singur lucru - alegerile prezidențiale. Igor Dodon va vedea acum cine îl va susține la alegerile prezidențiale. Pentru el vor fi niște alegeri foarte dificile, pentru că dacă el acum nu se va înțelege cu o anumită parte, dar cu Maia Sandu el nu se va înțelege, ea nu-i va susține candidatura la alegerile prezidențiale - acest lucru este absolut de înțeles. Democrații i-ar putea susține candidatura în schimbul funcției de prim-ministru.

Dar va exista și un astfel de jucător ca Usatîi, care este absolut imprevizibil. Nimeni nu s-a gîndit vreodată că el va lua șase centre raionale și orașul Bălți. El ar putea să se prezinte la fel de bine și la alegerile prezidențiale - aceasta este slăbiciunea sa. Lui îi place să critice, să vorbească. Totul se poate schimba", a spus politologul.

El nu a exclus o altă opțiune prin care Curtea Constituțională ar putea anula decizia Curți Constituționale anterioare și să revină la alegerea președintelui în parlament.

„Atunci președintele va fi ales, în dependență de ce coalițiilor vor exista în parlament. Pentru Dodon, aceasta este cea mai bună opțiune, mai ales dacă se va înțelege cu democrații. Ei au împreună 61 de voturi pentru a alege președintele, dacă va fi”, a spus Vitalie Andrievschi.


„Acum este foarte greu de ghicit, deoarece pe de o parte este jucătorul Dodon, care se uită la alegerile prezidențiale; pe de altă parte - ambasadorul american și ambasadorul european, care acum fac presiuni asupra lui Maiei Sandu pentru a păstra coaliția; dar mai există și Rusia, care analizează cum ar fi mai bine să acționeze în această situație ca să fie în avantaj, pentru că Maia Sandu începe s-o enerveze prin comportamentul ei (privind Transnistria, alte probleme); iar democrații înșiși ar trebui să decidă cum le va fi mai convenabil: dacă vor merge cu Maia Sandu - nu vor primi funcția de premier, ce vor cîștiga? Vor dansa cum va cînta Maia Sandu”, a subliniat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?