X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Opinie: Decizia PAS de a sprijini un șef de Parlament înaintat de PSRM aduce mare neclaritate

6 iun. 2019,, 08:20   Politică
3821 8

Jurnalistul Constantin Olteanu spune că decizia Partidului Acțiune și Solidaritate de a sprijini un președinte al Parlamentului înaintat de Partidul Socialiștilor aduce o mare neclaritate.

Potrivit lui, decizia este foarte surprinzătoare din motiv că și lidera PAS, Maia Sandu, și liderul PPDA, Andrei Năstase, aveau mesaje care se voiau credibile, aveau tonalități cu multă convingere și parcă nu lăsau loc pentru decizii separate de felul celei luate de PAS. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

În opinia jurnalistului, decizia PAS seamănă mai mult cu o trădare. Constantin Olteanu a amintit de angajamentul pe care l-au semnat membrii blocului ACUM prin care se obligau să nu facă nicio alianță formală sau informală cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și cu alte partide. Potrivit lui, în angajament scrie că dacă acesta va fi încălcat, membrii blocului se obligă să-și depună mandatele de deputat. „Iată că astăzi a fost încălcat angajamentul pe care ei și l-au asumat în fața cetățenilor Republicii Moldova”, spune jurnalistul.

Comentatorul politic Roman Mihăeș spune că este important să se menționeze că despre întrunirea Consiliului Politic Național al PAS nu s-a aflat decît cu cîteva ore înainte de ședință și acest lucru este foarte important. Potrivit lui, PAS a analizat foarte atent situația după cele două runde de discuții cu PSRM și de cîteva zile se discuta despre faptul că Andrei Năstase ar fi avut discuții separate cu socialiștii și ar fi încercat să obțină schimbarea post pe post – socialiștii să ceară funcția de premier și lui Andrei Năstase să-i rămînă funcția de președinte al Parlamentului.

„Cei din PAS au fost informați și iată că a venit contralovitura. În politică niciodată lucrurile nu se întîmplă întîmplător. Acțiunea de azi a PAS-ului este una de răspuns, din punctul meu de vedere, împotriva tentativei lui Andrei Năstase de a schimba datele jocului pentru că decizia PAS vine fără a fi coordonată cu PPDA și formațiunea a încălcat acordul de constituire a blocului ACUM în care se spunea că toate deciziile se iau în consiliul blocului”, a afirmat Roman Mihăeș.

Miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un președinte al Parlamentului propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Biroul Politic Permanent al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr a decis convocarea în regim de urgență a ședinței Consiliului Politic Național al partidului pentru astăzi, 6 iunie. Ora și locul întîlnirii nu au fost anunțate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?