Opinie: Blocul ACUM ar trebui să meargă la discuții cu PSRM

Opinie: Blocul ACUM ar trebui să meargă la discuții cu PSRM

Blocul electoral ACUM ar trebui să accepte discuțiile la care l-a invitat Partidul Socialiștilor după confirmarea de către Curtea Constituțională a alegerilor din 24 februarie și validarea mandatelor deputaților.

Acest lucru ar trebui făcut din moment ce există o posibilitate. De această părere sînt mai mulți jurnaliști și experți participanți la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

Jurnalistul Igor Volnițchi spune că PSRM a făcut propunerea de discuții anume blocului ACUM pentru că în ultimii ani, cel puțin declarativ, socialiștii nu o dată s-au declarat împotriva actualului regim, au depus moțiuni simple, de cenzură și era firesc să intre în această consecutivitate logică și să vină cu această propunere. „Cel mai probabil, blocul ACUM va respinge această invitație la discuții. Există o mare diferență între negocieri și discuții și socialiștii s-au ferit să folosească termenul „negocieri”. Negocierile presupun un proces care începe de la ceva și se termină cu ceva anume, iar discuțiile înseamnă altceva”, spune jurnalistul.

Totodată, Igor Volnițchi este de părere că o discuție între blocul ACUM și PSRM ar trebui să aibă loc din moment ce există o posibilitate, chiar dacă pur teoretică, de a înlătura Partidul Democrat de la guvernare.

Jurnalistul Alexandru Cozer spune că din moment ce blocul ACUM spune că prima inițiativă cu care va veni este revenirea la sistemul electoral proporțional, atunci este normal să discute cu singurii cu care pot discuta și aceștia sînt socialiștii.

Juristul Pavel Midrigan consideră că socialiștii, formal, au făcut propunerea corect, iar acum mingea este în terenul blocului ACUM.

Liderii Blocului Electoral ACUM DA PAS sînt așteptați marți, 12 martie, ora 15.00, la sediul Partidului Socialiștilor „pentru discuții în vederea instituirii unei colaborări politice parlamentare”. Invitația a fost făcută de către secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 11 martie, după ședința Comitetului executiv politic al PSRM. În aceeași zi, reprezentanții blocului ACUM au declarat că va fi formulat un răspuns în cadrul conferinței de presă care urmează să aibă loc marți, 11 martie, cu începere de la ora 12.00.

După alegerile din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a acumulat 35 de mandate în noul Parlament, iar blocul electoral ACUM – 26 de fotolii de deputat, din totalul de 101.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load