COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: Alegerile locale ar putea fi organizate paralel cu cele parlamentare anticipate

Opinie: Alegerile locale ar putea fi organizate paralel cu cele parlamentare anticipate

Cetățenii urmează să aleagă în vară primarii la alegerile locale generale.

Între timp, Parlamentul încă nu este funcțional, pentru că nu a fost creată o majoritate și există probabilitatea să fie anunțate alegeri parlamentare anticipate. În acest context, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a fost întrebată într-un interviu pentru Deschide.md, dacă este posibil ca alegerile locale generale și cele parlamentare anticipate să aibă loc în aceeași zi.

„Reglementările legislației în vigoare indică expres cui îi revine prerogativa de a stabili data alegerilor locale: Parlamentului. Legea, însă, nu spune ce se poate face în cazul în care Parlamentul nu este funcțional și cui i se transferă, în acest caz, competența de a stabili data alegerilor locale generale.


Cît privește posibilitatea de a desfășura în aceeași zi ambele scrutine naționale:juridic, da, ar fi posibil, dar, organizatoric, va fi foarte dificil. În primul rînd, pentru că e vorba de două tipuri de alegeri foarte ample și complexe. Alegerile parlamentare se organizează într-o circumscripție electorală națională și în altele 51 uninominale (să nu uităm că sînt implicați și cetățenii din localitățile din stînga Nistrului și cei care locuiesc în afara țării).

În cazul alegerilor locale generale, însă, circumscripțiile electorale corespund unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi – adică raioanelor/municipiilor. În cadrul acestui din urmă scrutin, cetățenii care locuiesc în stînga Nistrului și cei aflați peste hotarele țării nu participă la votare.

Astfel, pe de o parte, vom avea de ales 101 deputați, iar pe de altă parte, va trebui să alegem consilierii orășenești (municipali), raionali, sătești (comunali), de sector și peste 900 de primari.

Procedurile de organizare a alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi vor fi duble, vorbesc de constituirea mai multor organe electorale, înregistrarea diferitor categorii de candidați, numărarea unui număr mare de buletine de vot, întocmirea unui număr foarte mare de procese-verbale. Mai mult decît atît, platforma de vizualizare a mersului votării și a rezultatelor preliminare va fi foarte încărcată, iar transparența scrutinelor ar putea avea de suferit.

La fel, va fi destul de greu și pentru concurenții electorali, care trebuie să-și organizeze campaniile electorale pentru fiecare tip de scrutin, pentru reprezentanții mass-media în vederea reflectării corecte a perioadei electorale și a informării exhaustive a alegătorilor. Însă, mai întîi de toate, trebuie să ne gîndim la alegător care, dacă nu vor cunoaște suficient despre ambele scrutine, ar putea întîlni dificultăți în exprimarea corectă a voinței lor electorale”, a răspuns Alina Russu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load