X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

O nouă tentativă de anulare a sistemului mixt de vot

5 feb. 2018,, 14:40   Politică
5767 5

Un nou grup de inițiativă pentru organizarea referendumului privind anularea sistemului mixt de vot va fi constituit duminică, 11 februarie, comunică NOI.md.

Inițiativa aparține grupului de activiști civici care acum două săptămîni au primit un refuz din partea CEC cu privire la desfășurarea referendumului. Noua reuniune de constituire a grupului de inițiativă va avea loc la 11 februarie, cu începere de la ora 8.30, la Filarmonica Națională.

„Haideți să fim uniți să facem foarte dificilă o nouă decizie a CEC de a nu înregistra grupul de inițiativă. Consider că actualul parlament nu este reprezentativ pentru cetățeni. Avem încrederea că organizarea unui nou referendum este un instrument democratic de a asigura alegeri libere și corecte”, a declarat vicepreședintele grupului de inițiativă Stela Uţică.

Activiștii civici sînt în continuare de părere că sistemul mixt de vot va aduce doar corupți la guvernare. „Sistemul mixt nu este unul reprezentativ, el de fapt încalcă dreptul nostru de a contribui prin vot la alegerea conducerii țării. Acest sistem are unicul scop de a ține la guvernare această clasă politică coruptă, care ne-a furat și ne fură în continuare”, a declarat expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Potrivit lui, inițiativa desfășurării unui referendum în această problemă este susținută de forțe diferite, ceea ce constituie un semnal bun.


Menționăm că pe 12 ianuarie Comisia Electorală Centrală a decis respingerea înregistrării grupului de inițiativă, din cauza încălcării mai multor prevederi legale ce țin de procedură. Potrivit președintei CEC, Alina Russu, au fost comise mai multe nereguli la adunarea constituantă și, de asemenea, a fost indicat eronat numărul de voturi pentru subiectul propus pentru vot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?