Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Noul dosar al lui Filat: Avocații cer redeschiderea ședinței preliminare

15 apr. 2019,, 16:21   Politică
3027 2

Avocații lui Vlad Filat solicită să fie reluată ședința preliminară în cel de-al doilea dosar al ex-premierului.

Apărătorii spun că procurorii nu au stabilit în cadrul urmăririi penale locul unde ar fi fost comisă infracțiunea și respectiv, dosarul nu putea fi repartizat Judecătoriei din sectorul Buiucani, atît timp cît nu este stabilit expres în ce jurisdicție ar fi fost săvîrșită infracțiunea.

Potrivit avocatului lui Vlad Filat, Victor Munteanu, din materialele cauzei, reiese că o companie dintr-o jurisdicție offshore a semnat un contract cu o companie din SUA, iar achitarea sumei din contract – circa 12 milioane de lei – a fost făcută din România.

Avocatul explică faptul că apărarea a cerut să fie reluată ședința preliminară, pentru că aceasta a fost închisă înainte ca să fie examinate anumite chestiuni, ce pot fi făcute doar în ședința preliminară. Mai exact, avocații spun că procurorii trebuie să înmîneze lista probelor pentru a fi pusă în discuție pertinența acestora, lucru care nu ar fi fost făcut. Din spusele avocatului, procurorii afirmă că lista probelor a fost anexată la rechizitoriu.

„Țin să precizez că lista probelor se înmînează în ședința preliminară nu doar inculpatului, dar și succesorului părții vătămate sau părții vătămate. Spre exemplu, dacă am fi avut o parte vătămată, aceasta nu ar fi putut să vadă lista probelor. Nu poate să se spună că lista probelor va fi anexată rechizitoriului, atît timp cît nu s-a dat citire rechizitoriului încă”, a declarat Victor Munteanu.


La rîndul ei, procurora Nadeja Busuioc spune că lista probelor a fost înmînată părților pe 15 ianuarie 2019: „În dosar este și o recipisă în acest sens, prin urmare cererile avocaților le considerăm o metodă de a tergiversa examinarea cauzei”, spune reprezentanta acuzatorului de stat.

Pe de altă parte, apărarea mai sesizează faptul că în ședința de judecată în acest dosar magistrații nu s-au expus cu privire la măsura de arestare preventivă.

„Domnul Filat e deținut în Penitenciarul nr. 13 conform sentinței precedente, dar chestiunea cu privire la aflarea lui acolo nu a fost ridicată de nimeni pînă acuma. Dumnealui se prezintă, fiindu-i înaintată cauza în instanța de judecată, dar nu este clar de ce anume în Penitenciarul nr. 13. Avem decizia Curții Europene că a apărut un remediu național nou, prin care persoanele care au fost deținute în anumite condiții pot beneficia de reducerea pedepsei sau compensarea acesteia; în lipsa unei măsuri preventive în cazul lui Vlad Filat, dar deținerea de facto a lui în Penitenciarul 13, care a fost recunoscut că sînt condiții inumane și degradante, dumnealui a fost privat de dreptul, în eventualitate, cînd se va ajunge la pronunțarea sentinței, să ceară aplicarea două zile pentru o zi, pentru detenția în Penitenciarul nr. 13, această chestiune a rămas în vid”, explică Victor Munteanu, precizînd că în situația în care a fost înaintată o nouă cauză, ar trebui să fie o decizie a instanței, unde trebuie el să fie deținut preventiv.

În aceste condiții, avocații lui Vlad Filat au cerut din nou ridicarea excepției de neconstituționalitate. Astfel, instanța de judecată urmează să se pronunțe mîine. Dacă cererea va fi acceptată, atunci dosarul va fi trimis către Curtea Constituțională, iar dacă sesizarea va fi respinsă, atunci ședințele de judecată vor continua la Judecătoria sectorului Buiucani.

În același timp, acuzarea solicită începerea cercetării judecătorești și audierea martorilor. Procurora nu a spus cîți martori urmează a fi audiați sau cine sînt aceștia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?