Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Nicu Popescu a numit zona intereselor privilegiate ale Moldovei

12 sep. 2019,, 15:00   Politică
2820 0

Zona intereselor privilegiate a Moldovei este întreaga Europă, care include și Rusia.

Despre aceasta a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei, Nicu Popescu, într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant.

„Rusia este Europa, Ucraina este Europa, Georgia este Europa, Serbia este Europa. Aceasta este o zonă a intereselor noastre privilegiate. Țara noastră este mică, ponderea comerțului cu regiunea Asia-Pacific nu este atît de mare, cu America Latină la fel. De aceea, interesele noastre se extind în întreaga Europă, inclusiv și în Rusia. Eu reies din următoarele. Ne așezăm și discutăm: unde putem promova cooperarea - promovăm. Dacă undeva nu putem - nu o promovăm. Noi încercăm întotdeauna să înțelegem ce cred partenerii noștri, dar, în același timp, știm de ce avem nevoie, ca țară, și promovăm acest lucru. Majoritatea țărilor fac astfel”, a declarat șeful MAEIE din Moldova.

El a menționat că, de fapt, în Moldova există foarte puține anti-dispoziții. „Puțini anti-occidentali și puțini anti-ruși. Mesajul de consens este că trebuie să avem o relație bună cu toată lumea. Acest lucru va da un impuls pozitiv politicii noastre externe. Noile autorități s-au înțeles că Moldova va respecta acordurile cu lumea exterioară care au fost deja încheiate. Ce înseamnă asta? Că Chișinăul va continua să pună în aplicare Acordul de asociere cu UE, va continua parteneriatul cu NATO pe baza principiului neutralității, va participa la zona de liber schimb a CSI, iar în contextul reglementării transnistrene va continua să insiste asupra retragerii trupelor ruse din țară. Astăzi toată lumea este de acord că trebuie extinsă cooperarea atît cu Rusia, cît și cu UE. În astfel de condiții ne aflăm. Iar acest lucru creează o platformă unificată atît în politica externă, cît și în interiorul țării”, a subliniat Nicu Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?