X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Năstase: "Trebuie să ne preocupe mai mult țara, decît propriile persoane, partide și ratinguri”

19 iun. 2020,, 07:40   Politică
4295 3

Rezultatele sondajelor desfășurate în Moldova pot fi trucate extrem de simplu, iar pe politicienii responsabili ar trebui să-i preocupe mai puțin propriile persoane și partide, ratinguri, ci să-i preocupe țara,

Declarația a fost făcută de liderul Platformei "DA", Andrei Năstase, în cadrul unui interviu acordat portalului Noi.md.

Politicianului i-a fost amintit faptul că, la începutul creării blocului ACUM, partidul lui Andrei Năstase (Platforma DA) și partidul Maiei Sandu (PAS) se aflau cam pe aceeași poziție în ratinguri, dar apoi ratingul Platformei DA a început să scadă. El a fost rugat să explice acest lucru.

Liderul Platformei DA a spus că nu crede în sondajele efectuate în Republica Moldova, despre care chiar și experți cu reputație solidă spun că pot fi trucate extrem de simplu.

”Dar sîntem conștienți, evident, în primul rînd de faptul că Platforma Demnitate și Adevăr a avut de pierdut în pondere din cauza unor cedări făcute în beneficiul cetățenilor pe care ni le-am asumat. De exemplu, în 2016, după ce datorită eforturilor Platformei DA a fost schimbat modul de alegere a președintelui, eu personal am venit cu ideea unui candidat comun al forțelor democratice. Și atunci, și acum, am propus să ne preocupe mai puțin propriile persoane și partide, ratingurile noastre, ci să ne preocupe țara. Am cedat în favoarea acestui deziderat, susținînd un alt candidat la funcția de președinte al RM și nici un sondaj, nici un rating, nu-mi impunea acest lucru. Mai mult decît atît, am aflat ulterior că într-un sondaj intern al PDM, eu aveam 20%, iar dna Sandu - 8,4%, în timp ce sondajele publice (care, de obicei sînt făcute pentru a manipula opinia publică în favoarea comanditarului) ne dădeau un scor egal de 14%” a declarat Andrei Năstase.


El a adus și un alt exemplu - alegerile din Hîncești.

”Noi am decis să fim consecvenți, nu am avut un candidat al nostru și am susținut candidatul pe care l-a avut Blocul ACUM cu un an în urmă, la fel în ideea unității și nu a dezbinării forțelor democratice. Știți foarte bine că nu am candidat la Hîncești în condițiile în care sondajul făcut chiar de colegii noștri de la PAS mă arătau pe primul loc. Așa că după sondajele din Republica Moldova, inclusiv cele comandate de instituții internaționale, dar realizate de structuri locale, nu poți măsura pulsul societății”, a menționat liderul Platformei "Demnitate și Adevăr".

”Și chiar dacă ratingul formațiunii pe care o conduc ar fi avut de suferit, iar asta dintr-o cauză nobilă, acest fapt nu ne descurajează în niciun fel. Am fost conștienți de fiecare dată că ne asumăm un risc, am știut ce și pentru ce facem și am optat mereu pentru soluția cea mai bună pentru țară și nu pentru partid. Blocul ACUM a fost creat la inițiativa mea și a Platformei Demnitate și Adevăr, am făcut toate concesiile care s-au putut face în acel moment. Din păcate, nu a mai continuat, iar cei care au luat decizia de separare nu au fost cei de la Platforma Demnitate și Adevăr. Platforma DA în permanență a construit, a consolidate, a unit, nu a dezbinat”, a declarat Andrei Năstase.

A doua parte a interviului cu Andrei Năstase citiți pe 19.06.2020 în rubrica ”Analitică și interviuri”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?