X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Năstase cere ridicarea imunităţii parlamentare pentru Şor şi Plahotniuc

19 iul. 2019,, 09:40   Politică
3490 1

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, cere Procuraturii Generale să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii deputaţilor Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc. Ambii au părăsit Republica Moldova după prealuarea puterii de către guvernarea PSRM-ACUM.

Se presupune să Ilan Şor s-ar afla în Israel, iar Vlad Plahotniuc în Statele Unite.

După ce preşedintele Igor Dodon a anunţat că procuratura generală ar putea cere parlamentului ridicarea imunităţii pentru unii deputaţi din Legislativ, ministrul de interne cere ca acest lucru să se întîmple cît mai repede.

„Insist pe necesitatea şi le cer în mod expres celor de la PG, să solicite parlamentului RM ridicarea imunităţii lui Plahotniuc, Şor şi altor deputaţi implicaţi în procesul de uzurpare a puterii în stat. Doar aşa vom putea să aflăm adevărul”, a declarat Năstase.

Potrivit legii, un deputat nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau dacă este trimis în judecată pe o cauză penală ori contravenţională, fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului după audierea sa.

„În cazul lui Şor este deja iniţiată o cauză penală în legătură cu trecerea ilegală a frontierei. Legat de Plahotniuc am cerut şi insist pe iniţierea cauzei penale şi pe ridicarea imunităţii atît a lui Plahotniuc cît şi altor deputaţi care se fac vinovaţi de uzurparea puterii în stat”, mai spune ministrul de interne.

Ridicarea imunităţii parlamentare poate avea loc la solicitarea procurorului general cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?