Nantoi: Mă preocupă mai mult salturile cu parașuta decît politica mare (VIDEO)

Nantoi: Mă preocupă mai mult salturile cu parașuta decît politica mare (VIDEO)

Competițiile de parașutism au devenit o preocupare mai importantă pentru Oazu Nantoi decît planurile de implicare în politică.


Fostul deputat, consilier municipal și prezidențial, a vorbit într-un interviu pentru Noi.md despre motivele retragerii sale din CMC, a depănat amintiri din anii în care a lucrat cot la cot cu Mircea Snegur și a dezvăluit cum a apărut pasiunea sa pentru parașutism.


Chiar dacă nu mai are tangențe directe cu sfera publică, politicianul susține că va continua să se implice plenar în soluționarea problemelor societății. „Lucrurile ciudate” care s-au întîmplat în Consiliul Municipal l-au determinat să plece, întrucît, afirmă el, nu se mai simțea util.


„Dacă m-am retras din CMC, asta nu înseamnă că am încetat să fiu și cetățean al Republicii Moldova. Prin urmare, atunci cînd mi se oferă posibilitate, am tot dreptul să reapar în spațiul public. Alta e că cineva are grijă ca eu să apar mai puțin, deoarece am o limbă destul de veninoasă și pe mulți îi deranjează”, a remarcat intervievatul.


El a spus că urmărește cu interes ce se întîmplă pe scena politică, în pragul unui scrutin electoral important, dar conchide că, deocamdată, „nu ai la ce adera”. „Pe de o parte, este expresia «never say never», iar pe de alta, îmi place expresia: «Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să rîdă, povestește-i despre planurile tale». Politica mare o fac partidele politice, iar eu nu sînt membru de partid. Cu interes urmăresc evoluțiile în ceea ce privește posibilele alternative. Deocamdată, nu apare la suprafață ceva clar conturat. De aceea, eu mai degrabă am graficul de competiție la parașutism pentru 2018 decît planuri de implicare în politică într-o țărișoară mică”, a mărturisit Nantoi.


Învățămintele trase din activitatea politică au fost foarte variate, spune el, însă cel mai tare l-a consternat cinismul politicienilor de la Chișinău. Faptul că nu am avut nicio guvernare care ar fi lăsat în urma sa o impresie pozitivă lovește dur în proiectul de țară care se numește Republica Moldova.


„În procesele politice de la noi, cel mai mare dezgust este provocat de cinismul politicienilor. Nu consider că există vreo țară unde politicienii sînt îngeri, dar la noi se observă un fenomen foarte periculos – oamenii pierd încrederea în proiectul statalității și tot ce este firesc pentru alte societăți cît de cît funcționale la noi este compromis: «principii și valori», implicarea Bisericii, privatizarea cinică a ideilor europene. Acest cinism este incompatibil cu consolidarea societății ca atare”, a menționat fostul consilier.


Politica nu este însă unica provocare din viața politicianului. Ceea ce pentru mulți ar părea un lucru imposibil de realizat, pentru Oazu Nantoi este un hobby obișnuit – parașutismul. Are în palmares peste 1000 de salturi cu parașuta și este determinat să continue.


„În anul ’65, cînd am venit să cuceresc Chișinăul, înainte de a depune documentele la Politehnică, am găsit aeroclubul sportiv de pe str. București. Am zburat mai întîi cu planorul, apoi am preferat salturile cu parașuta. Am avut o fază nefericită, cînd, după o traumă grea, timp de 31 de ani nu am sărit, iar în 2014 am revenit. De atunci am făcut peste o mie de salturi. Practic o disciplină care se numește «aterizare la punct fix». Punctul este 2 centimetri și trebuie să-l nimerești cu vîrful călcîielor. Dar îmi place atmosfera, camarazii, noi participăm la competiții. Ultimii patru ani am pus la cale Cupa Europei de Est. Îmi place, dar asta nu e obligatoriu pentru alții”, a adăugat Nantoi.


    


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load