TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Muravschi: Este necesară divizarea ministerelor-vinegrete

Muravschi: Este necesară divizarea ministerelor-vinegrete

Economistul, fostul premier Alexandru Muravschi, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, a efectuat o analiză comparativă a ministerelor din Elveția și din Moldova.

„Sărmana Elveție. Cît lume tot face referinţă la ca la un model de guvernare compactă. S-a lăsat pradă ispitei pînă şi Vitali Alexandrovici. Ei bine, într-adevăr, există doar 7 miniștri pentru 8 milioane de oameni. Și noi avem tocmai 11 pentru 3 milioane. Unde mai pui că şi Maia Sandu vrea să crească numărul de miniștri. Coșmar nu alta.


Dar există o nuanţă aici. Într-adevăr, în Elveția există doar 7 miniștri. Dar... Elveția este un stat federativ sau, mai degrabă, chiar un stat confederativ. 7 miniștri sînt doar la nivel de federaţie. Confederația Elvețiană este formată din 20 de cantoane și 6 semicantoane.

Fiecare canton îşi are propria CONSTITUȚIE și legislație. Organele legislative ale cantoanelor sînt consiliile cantonale (Kantonsrat) alese de populație, organele executive sunt consiliile de conducere (Regierungsrat) formate din prim-miniștri (Regierungspräsident) (sau land ammans (Landammann)), vicepremieri (Regierungsvizepräsident) (sau land Landstatthalter) și consilieri guvernamentali (miniștri) (Regierungsrat), aleși de consiliile cantonale.

Deci, la parlamentul și guvernul format din cei 7 miniștri la nivelul Confederației, mai trebuie să adăugăm un set de 26 de consilii (parlamentele) și guvernele cu drepturi depline la nivel cantonal. Și numai după asta să vedem cine şi ce probleme decide. Deci în această parte niciun comentariu.

Cît privește creșterea numărului de miniștri din țara noastră, este o măsură arhi-necesară, deoarece se impune de urgenţă necesitatea divizării ministerelor-vinegrete: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Muncii, Ministerului Infrastructurii și Economiei și, în acelaşi timp, revenirea domeniului de ştiinţă sub managementul firesc al Academiei de Științe. Apropo, în Estonia, de exemplu, funcţionează 11 ministere la 1,3 milioane de locuitori, iar în România sînt tocmai 26 de ministere", scrie Muravschi.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load