Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Moldova va plăti circa 50 de milioane de dolari companiei lui Platon

9 sep. 2019,, 13:21   Politică
4489 7

Compania Energoalians, care are legătură cu „Raiderul nr. 1 din CSI” și finanțistul care se află acum la închisoare, Veaceslav Platon, a cîștigat un proces împotriva Moldovei, potrivit căruia din bugetul de stat vor fi achitate 46,5 milioane de dolari.

Decizia a fost luată de Curtea de Arbitraj a statului Columbia din SUA.

Conform deciziei, din suma menționată, 340 mii de dolari vor fi alocate pentru cheltuielile de judecată, iar alte 200 de mii de dolari Moldova le va plăti avocaților companiei lui Platon.

Este de remarcat faptul că la 30 august, la propunerea ministrului Justiției, Olesea Stamate, guvernul Maia Sandu a aprobat achitarea unui onorariu de 59.125 dolari avocaților Republicii Moldova în cadrul acestei Curți de Arbitraj.

Procesul dintre Moldova și compania Energoalians a început la sfîrșitul anilor '90. Atunci, Moldtranselectro cumpăra energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei offshore Derimen Properties Ltd., înregistrată în Insulele Virgine Britanice. În urma livrărilor, s-a format o datorie de 196 de milioane de lei.


Ulterior, compania offshore a cedat companiei ucrainene Energoalians dreptul de a rambursa presupusa datorie.

În 2016, a fost publicată o înregistrare audio a conversației dintre Veaceslav Platon și cel mai apropiat consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, în care Platon i-a propus lui Plahotniuc 2/3 din compania Energoalians.

Potrivit notei informative a Curții Supreme de Justiție a Moldovei, Energoalians a fost implicată în legalizarea banilor murdari în Federația Rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?