X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Miniștrii R. Moldova au semnat patru Acorduri interstatale la Ankara

31 dec. 2019,, 09:13   Politică
3434 0

În capitala Turciei a avut loc astăzi Reuniunea Consiliului de cooperare strategică, la care au participat miniștri și președinții Igor Dodon și Recep Tayyip Erdoğan. În cadrul evenimentului, au fost semnate patru acorduri interstatale, anunță Guvernul de la Chișinău, printr-un comunicat de presă.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a semnat Acordul privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și Acordul în domeniul formării şi instruiri personalului din organele de drept.

Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a semnat Acordul privind instituirea reciprocă a centrelor culturale şi activitatea acestora, iar Acordul interguvernamental în domeniul transportului internaţional combinat de mărfuri a fost semnat de ministrul Economiei, Anatol Usatîi, scrie Noimd cu referire la tv8.md.

În discursul său, premierul Ion Chicu a menționat că din data intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Moldova și Turcia, mediul de afaceri din țara noastră a primit acces la o piață importantă de circa 80 de milioane de consumatori: „Acordul de Liber Schimb a impulsionat volumul comerțului între țări în primele 9 luni din 2019, constituind 482 milioane dolari, iar deficitul balanței comerciale bilaterale a scăzut cu 37 milioane dolari, datorită creșterii valorii exportului din Moldova spre Turcia”.

Prim-ministrul a apreciat performanța înaltă a industriei Turciei și a sectorului turc de cercetare și dezvoltare: „Am citit recent despre automobilul electric proiectat 100% în Turcia și despre obiectivul de a dezvolta infrastructura națională aferentă până în 2022. Este un subiect de mare interes pentru noi și invităm businessul să aplice tehnologiile în Republica Moldova”.


La Ankara, premierul Ion Chicu a avut o întâlnire și cu președintele Parlamentului Turciei, Mustafa Șentop.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?