Ministerul Justiției cedează unele atribuții altei instituții de stat

Ministerul Justiției cedează unele atribuții altei instituții de stat

Ministerul Justiției va transmite Agenţiei Servicii Publice atribuțiile de înregistrare a organizaţiilor necomerciale, informează Noi.md.


În ședința plenară de astăzi, Parlamentul a examinat și votat în prima lectură un proiect de modificare a legislației în acest sens. Noile modificări prevăd că Agenţia Servicii Publice va înregistra publicaţiile periodice şi agenţiile de presă, asociaţiile obşteşti, inclusiv filialele şi reprezentanţele acestora, fundaţiile, filialele şi reprezentanţele fundaţiilor străine, patronatele, sindicatele, cultele religioase şi părţile componente ale acestora. De asemenea, va înregistra partidele politice şi organizaţiile de mediere.


Totodată, Ministerul Justiției, în limitele stabilite de legile speciale, va avea dreptul de avertizare a unor organizaţii necomerciale în cazul constatării abaterilor de la prevederile statutare, de sesizare a instanţei judecătoreşti pentru suspendarea activităţii sau lichidării organizaţilor necomerciale în cazul în care activitatea pe care o desfăşoară este contrară prevederilor legale.


În actele legislative care reglementează crearea, organizarea şi funcţionarea organizaţiilor necomerciale a fost revăzut şi micşorat termenul de înregistrare a unei organizaţii necomerciale de la 30 zile la 15 zile.


Un alt aspect revăzut este transferarea către Agenţie a competenţelor de înregistrare nu doar a asociaţiilor obşteşti republicane şi internaţionale, dar şi a celor locale. Această modificare are scopul de a dezvolta principiul ghişeului unic și asigurarea evidenţei unice şi comprehensivă a persoanelor juridice.


Potrivit autorilor, transferul unor competenţe ale Ministerului Justiţiei către alte autorităţi publice constituie o soluţie optimă în contextul reformei administraţiei publice şi  delimitează funcţiile de elaborare şi de promovare a politicilor de cele de implementare a acestora.


Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load