Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Michalko: Reformele trebuie că continue

30 oct. 2019,, 15:40   Politică
2538 0

Funcționarea instituțiilor democratice, fortificarea statului de drept și independența justiției sînt domenii la care Republica Moldova nu a înregistrat progrese semnificative în cinci ani de implementare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Este una dintre concluziile unui Raport Alternativ privind realizarea prevederilor Acordului de Asociere de către autoritățile de la Chișinău.

Potrivit experților acest lucru a afectat sever calitatea dialogului cu Uniunea Europeană și, implicit, valorificarea deplină a suportului european.

La cinci ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, cooperarea sectorială dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este mai consolidată, în special, în domeniul cercetării, inovării și cel a educației. Totodată, grație Acordului de Liber Schimb, Uniunea Europeană a devenit principalul partener economic al țării, 70 la sută din exporturile moldovenești fiind orientate spre piața europeană.

Acest lucru a contribuit la crearea a peste 15 mii de locuri de muncă și investiții în sectorul privat de 320 milioane de euro. Directorul executiv al “Expert - Grup”, Adrian Lupușor, susține, însă, că în sectorul antreprenorial există unele constrîngeri, fapt ce frînează dezvoltarea acestuia.


"În sectorul IMM-urilor unde sînt capacități foarte limitate pentru a pune în practică acele standarde europene care sînt adoptate, însă nu sînt implementate. Și nici mecanisme financiare nu avem suficiente pentru a susține acei agenți economici mai mici care doresc să facă față rigorilor europene", a precizat Adrian Lupușor.

Experții constată progrese reduse în domeniul prevenirii și combaterii corupției la nivel înalt. O restanță rămîne și depolitizarea instituțiilor de drept și apropierea acestora de cetățeni. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că autoritățile statului trebuie să se orienteze mai mult pe implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere.

"Este important ca reformele asociate cu Acordul de Liber Schimb să continue în vederea creșterii noilor oportunități pentru dezvoltare și îmbunătățirii mediului de afaceri. Aceasta înseamnă că vom vedea implementarea și pe baza aceasta creșterea exporturilor, dar și implementarea reformelor", a menționat Peter Michalko.

Potrivit lui Peter Michalko, actualele constrîngeri politice nu permit, deocamdată, formularea unui program guvernamental detaliat, pentru un ciclu electoral de patru ani. El a încurajat coaliția parlamentară și Guvernul să pună în prim plan nevoia asigurării acestei stabilități care să permită fixarea noilor priorități în relația Chișinău-Bruxelles.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?