X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Mesajul lui Dodon la cei 26 de ani de la declanșarea conflictului de pe Nistru

2 mar. 2018,, 10:18   Politică
3040 9

„Nu putem să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce”. Cu acest mesaj s-a adresat cetățenilor Igor Dodon, cu prilejul marcării a 26 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru, notează Noi.md.

Potrivit șefului statului, problema transnistreană rămîne a fi una dureroasă pentru întreaga populație a țării, însă aceste temeri trebuie depășite.

„Anul 1992 a fost umbrit de evenimentele sinistre de pe Nistru, care au răpit sute de vieți, au distrus destinul a mii de oameni. În prezent, cu 26 de ani mai tîrziu, noi continuăm să rămînem ostatici ai conflictului transnistrean nesoluționat, care împiedică dezvoltarea statului nostru comun – Republica Moldova. Noi nu putem, și nici nu este corect, să trăim la infinit prin trecut, să fim prizonierii învinuirilor reciproce și ai unor temeri false”, a punctat Dodon.

Oficialul a mai remarcat că Republica Moldova nu poate deveni din nou victimă a unor confruntări interne, ci trebuie să privească spre viitor.

„Pentru ca să nu cădem iar victime ale confruntării forțelor interne și externe, noi trebuie să apărăm cu fermitate interesele noastre naționale, să promovăm o politică externă înțeleaptă și echilibrată. Noi trebuie să ne ațintim privirile spre viitor. Doar așa țara noastră, poporul moldovenesc vor putea ocupa un loc decent în marea familie a Organizației Națiunilor Unite”, a adăugat Dodon.


Totodată, demnitarul a amintit și despre faptul că în ziua de 2 martie Republica Moldova a fost primită în marea familie a Organizației Națiunilor Unite și a obținut recunoașterea plenară ca subiect al dreptului internațional.

„Începînd cu 2 martie 1992, statul nostru a deschis o nouă pagină a relațiilor cu alte state și popoare nu doar din Europa, ci și din întreaga lume”, a declarat Dodon.

Conflictul armat de pe Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care circa 300 au decedat, iar în conformitate cu hotărîrea Parlamentului din 26 februarie 2010, ziua de 2 martie este numită Ziua Memoriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?