COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mesajul lui Chicu, la comemorarea a 71 de ani de la al doilea val de deportări

Mesajul lui Chicu, la comemorarea a 71 de ani de la al doilea val de deportări

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 71 de ani de la ce de-al doilea val de deportări. Cu acest prilej, premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj, prijn care a amintit despre timpurile grele trăite de cetățenii noștri, menționînd că astfel de momente nu ar mai trebui să fie repetate.

„În Iulie 1949, în doar cîteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Femei, copii, bătrîni. Cei mai buni gospodari. Le-a luat apoi ani de zile să revină în patrie. Mulți din ei nici n-au mai apucat acest moment.

Cei care mai sînt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sînt mărturia unei rezistențe acerbe. Poate că nicio guvernare nu va fi în stare să le răscumpere pierderile materiale și spirituale pe care le-au suportat atunci, dar să le evocăm amintirea și să le mulțumim e de datoria noastră.


Ce ne-a oferit această lecție de istorie e că indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pîngărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei.

Istoria este dovada incontestabilă că Republica Moldova este plămădită din sînge și întărită de oasele înaintașilor noștri. Noi sîntem cei care trebuie să dăm continuitate valorilor pentru care au luptat ei atunci, să le purtăm cinstea, să le urmăm idealurile, să ne solidarizăm și să devenim mai puternici.

Rămînem legați de acest pămînt prin tot ce-a fost înaintea noastră, dar și prin tot ce va urma. Să păstrăm vie amintirea trecutului prin mormintele strămoșilor noștri și luminos viitorul prin leagănele copiilor. Să diminuăm populismul, luptele politice, etnice și religioase și să amplificăm omenia. De asta avem nevoie acum. Asta ne va permite să evităm pe viitor alte file negre în istoria neamului, similare tragediei din 6 iulie 1949.

Moldova nu trebuie să uite acea vară neagră”, se arată în mesajul lui Ion Chicu.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load