Membrii comisiei parlamentare care investighează lovitura de stat, cu un mesaj pentru PDM

Membrii comisiei parlamentare care investighează lovitura de stat, cu un mesaj pentru PDM

Membrii Comisiei parlamentare care investighează presupusul puci anticonstituțional l-au audiat astăzi pe fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care ar povestit cu lux de amănunte tot ce s-a întîmplat în luna iunie, cînd democrații refuzau să plece de la guvernare.


Președintele comisiei, Mihai Popșoi, a declarat că discuția cu Gheorghe Cavcaliuc a fost „foarte lungă,  deschisă și detaliată”. Acesta a fost întrebat ce indicații a primit atunci, „ce a făcut și ce nu a făcut”.


La audierile de astăzi s-au prezentat șeful Biroului de Curieri Speciali și președintele Asociației Procurorilor. „Toate argumentele și relatările celor care au fost audiați vor fi în raportul comisiei”, dă asigurări Popșoi.


Acesta s-a arătat indignat de faptul că membrii Partidului Democrat nu au venit la ședința comisiei: „Au decis să sfideze voința cetățenilor de a afla adevărul și să boicoteze ședințele comisiei”.


Mihai Popșoi a enumerat cîteva întrebări pe care intenționa să le adreseze democraților, dacă ar fi venit la audieri: „I-am fi întrebat dacă au depus acele sesizări la Curtea Constituțională din capul lor sau au fost sugerate de conducerea partidului”.


Pe fostul premier Pavel Filip, membrii comisiei intenționau să-l întrebe ce l-a determinat să semneze decretul de pe 9 iunie, prin care „și-a arogat dreptul de președinte și a dizolvat Parlamentul și tot în aceeași zi a decis data unor alegeri noi”.


„De unde atîta grabă și de unde atîta certitudine că ceea ce făcea e bine pentru țară? Cine l-a impus sau a fost intima lui convingere? Ar fi fost oportun să-și ia măcar cîteva zile și să discute cu cetățenii. Noi avem explicații de ce a făcut acest lucru, dar ar fi fost bine ca opinia lui să fie în acest raport al comisiei”, a comentat Mihai Popșoi.


Deputatul a precizat că raportul pe care îl va prezenta  comisia nu va servi ca probă la dosarul procurorilor care investighează tentativa de lovitură de stat: „Este un demers în mare parte politic. Nu este de a judeca ceva și cine a avut dreptate. Este de a informa societatea și a oferi o imagine clară a ceea ce s-a întîmplat în iunie”.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load