Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Maia Sandu, despre convocarea Adunării generale extraordinare a judecătorilor

25 sep. 2019,, 10:10   Politică
3049 1

Intenția magistraților de a convoca Adunarea generală extraordinară a judecătorilor e o piedică în procesul de reformare a sistemului, consideră prim-ministra Maia Sandu.

Potrivit ei, judecătorii se grăbesc să convoace adunarea, prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău, ca să nu lase decizia la discreția Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, Sandu crede în spatele cererii de convocare a adunării extraordinare ar sta judecătorii CSJ, chiar dacă aceștia nu se numără printre semnatari.

„Ceea ce se întîmplă în sistemul judecătoresc demonstrează că oamenii de acolo înțeleg că sîntem serioși cînd vorbim despre refrome și curățare. Președintele CSJ a rămas fără imunitate, e un semnal clar pentru anumiți judecători că se înfierbîntă situația. Mulți dintre ei sînt vizați, iar prin această cerere de a organiza o adunare extraordinară, se încearcă să se pună piedici la aceste reforme”, consideră Maia Sandu.

Șefa executivului consideră că decizia de ieri a Curții de Apel, prin care adunarea extraordinară s-a stabilit pentru 27 septembrie, este similară cu decizia Curții Constituționale „care a numărat zilele greșit”.

Prim-ministra crede că deși magistrații CSJ nu apar printre semnatarii care au solicitat să se convoace adunarea, „ei sînt cei care încearcă să manipuleze cu anumiți judecători”.


Unul dintre cele mai importante puncte din agenda adunării extraordinare va fi ridicarea mandatelor membrilor permanenţi şi membrilor supleanţi ai CSM, aleși de către adunare.

La această decizie s-a ajuns după ce un grup de judecători, 87 la număr, au depus o cerere la CSM privind convocarea adunării. Pe 19 septembrie, CSM a amînat să discute subiectul și a dispus să fie cercetat modul în care s-au adunat semnăturile.

Judecătorii semnatari au contestat decizia CSM în instanță, iar în data de 20 septembrie Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace adunarea. Ulterior, instanța de apel a trimis o notificare ca plenul CSM să execute hotărîrea și s-a precizat că CSM are termen începînd de astăzi, 24 septembrie, să stabilească data convocării Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. În caz contrar, se va aplica o amendă de constrîngere sau instanța va emite un act administrativ individual.

CSM a refuzat repetat, iar membrii CSM au declarat că instanța de apel nu ar fi avut competența de a aproba o astfel de decizie. Într-un final, pe 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor să aibă loc în data de 27 septembrie și a emis actul administrativ individual în acest sens. Încheierea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de trei zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?