COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mai multe buletine de vot, găsite într-o groapă de gunoi: Reacția CEC (VIDEO)

Mai multe buletine de vot, găsite într-o groapă de gunoi: Reacția CEC (VIDEO)

În conformitate cu prevederile legislației electorale, cu referire la păstrarea documentelor electorale, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor.

Aceasta este reacția Comisiei Electorale Centrale, după ce, la gunoiștea din Ștefan Vodă au fost găsite buletine de vot de la alegerile locale din 2019 nimicite.

„După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc.


Recent, Comisia Electorală Centrală a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens.

Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale.

Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri.

În lumina celor expuse, Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale”, se arată în mesajul CEC.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load