COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Magistraţii de la Curtea Constituțională, îndemnaţi să-şi dea demisia

Magistraţii de la Curtea Constituțională, îndemnaţi să-şi dea demisia

Curtea Constituțională a Republicii Moldova, instanța ale cărei decizii nu pot fi atacate și sînt definitive, a luat la 7, 8 și 9 iunie mai multe hotărîri ale căror corectitudine a fost pusă la îndoială de mai mulți juriști, de unii dintre foștii judecători ai Curții Constituționale, iar un grup de 86 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic a cerut demisia actualilor magistrați ai Curții.

Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituționale între anii 1995-1998, și Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, au declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău că magistrații Curții Constituționale ar trebui să recunoască legalitatea noului Guvern instituit la Chișinău de o majoritate parlamentară și să-și dea demisia de onoare, pentru a restabili încrederea în această instituție.

„Scopul art. 85 din Constituție este să ofere orice șansă forțelor politice să instituie o guvernare continuă în interesul cetățenilor. Dar Curtea Constituțională spune că interpretează 90 de zile din Constituție prin prisma Codului Civil modificat în 2018. Constituția trebuie interpretată în sensul intenției legiuitorului la data adoptării ei. În scopul păstrării și restabilirii încrederii în Curtea Constituțională – pur și simplu să-și dea demisia”, a declarat Vladislav Gribincea.


„Eu sînt mai mult decît ferm convins că Comisia de la Veneția o să aibă o poziție critică față de deciziile Curții Constituționale, dar nu o să dea recomandări imperative – ”procedați așa sau altfel”. Unica soluție eu o văd prin renunțarea la ambițiile politice, revenirea în Parlament, recunoașterea legitimității Guvernului ales recent și clarificarea și soluționarea tuturor problemelor în cadrul Parlamentului, în conformitate cu Constituția”, a subliniat Nicolae Osmochescu.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load