Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

MAE: Alegerile din Republica Moldova s-au derulat cu respectarea prevederilor legale

26 feb. 2019,, 07:50   Politică
5422 1

Alegerile din Republica Moldova s-au derulat "în general cu respectarea prevederilor legale şi standardelor democratice", arată Ministerul Român de Externe, evocînd o evaluare preliminară a procesului electoral ce a avut loc duminică şi menţionează necesitatea menţinerii "perspectivei europene" în ţara vecină.

"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internaţională de observare a alegerilor parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Conform evaluării preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale şi standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficienţe înregistrate atît în contextul campaniei electorale, cît şi în ziua scrutinului electoral", arată un comunicat al MAE transmis, relatează romaniatv.net

MAE subliniază că "este foarte important ca în perioada următoare etapele subsecvente procesului electoral să se desfăşoare responsabil, cu respectarea standardelor şi principiilor democratice necesare asigurării stabilităţii şi menţinerii perspectivei europene a Republicii Moldova".

Astfel, arată ministerul român, perspectiva europeană este cea care va aduce prosperitate cetăţenilor Republicii Moldova. "Pe această cale, considerăm că doar opţiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile aşteptărilor legitime de prosperitate ale cetăţenilor Republicii Moldova", precizează sursa citată.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul a fost ales, în scrutinul de duminică, în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi au fost aleşi într-o circumscripţie electorală naţională, în baza listelor de candidaţi, şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rîndul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice.


În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova a avut loc şi un referendum republican consultativ, în cadrul căruia electoratul a fost chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar.

Cele două întrebări înscrise pe buletinul de vot pentru referendum au fost: "Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?" şi "Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?