TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Legea privind achizițiile în unele sectoare, votată în prima lectură

Legea privind achizițiile în unele sectoare, votată în prima lectură

Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale a fost votată în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Actul legislativ reglementează procedurile de atribuire a contractelor de achiziție aplicate de către entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele respective.

Elaborarea proiectului face parte din angajamentele asumate de Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, transmite NOI.md cu referire la realitatea.md.


În ceea ce privește gazele și energia termică, Legea privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale se va aplica la activități precum punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate furnizării de servicii publice în domeniul producerii, transportul sau distribuirea de gaze sau energie termică, alimentarea cu gaze sau energie termică a rețelelor.

În domeniul energiei electrice legea se va aplica pentru punerea la dispoziție sau exploatarea de rețele destinate furnizării unui serviciu public în domeniul producerii, transportul sau distribuirea energiei electrice, alimentarea cu energie electrică.

De asemenea, sfera de aplicare a legii va include punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate furnizării unui serviciu public în legătură cu producerea, transportarea sau distribuția de apă potabilă, precum și alimentarea cu apă potabilă.

Un alt domeniu ține de punerea la dispoziție sau exploatarea rețelelor destinate furnizării unui serviciu public în domeniul transportului feroviar, prin sisteme automate, troleibuz, autobus sau pe cablu.

Totodată, noua lege se va aplica și asupra activităților care țin de punerea la dispoziție a serviciilor poștale și a altor servicii furnizate de o entitate care prestează și servicii poștale.

Legea nu se va aplica asupra serviciilor de interes general fără caracter economic.

Proiectul de lege stabilește pragurile pentru contractele de achiziție sectorială și anume: pentru contractele de achiziție, inclusiv pentru contractele de produse și de servicii, precum și pentru concursurile de soluții – 800 de mii de lei; pentru contractele de lucrări – 2 mln. de lei; pentru contractele de achiziții care au ca obiect servicii sociale – 1 mln. de lei. Contractele de achiziții care a căror valoare estimativă, fără TVA, nu depășește pragurile menționate, sînt reglementate de Guvern.

În cazul în care tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte stabilește alte norme decît cele prevăzute de prezentul proiect de lege, se vor aplica normele internaționale.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load