Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Lebedinschi a depus o sesizare la CC și cere să fie examinată de urgență

23 apr. 2019,, 13:51   Politică
2583 8

Consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi a depus o sesizare al Curtea Constituțională.

Acesta solicită CC-ului să se expună asupra faptului dacă Președintelui este în drept să înainteze candidaturi la funcția de prim-ministru a Republicii Moldova, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. De asemenea, Lebedinschi solicită examinarea sesizării în regim de urgență.

„Am venit cu acestă sesizare că în alt acord , dacă președintele Republicii Moldova este obligat să propună candidatura la funcția de prim-ministru în cazul incapacității Parlamentului de a activa sau în cazul de imposibilității de întruni a acestora în ședință. Este o acțiune logică. Curtea Constituțională ar trebui să dea un răspuns la solicitarea depusă la un termen de jumătate de an, dar noi am solicitat examinarea în mod de urgență. Sperăm că timp de o săptămînă Curtea să ne dea o soluție la acest caz”, a spus consilierul prezidențial.

În cazul în care Curtea Constituțională va preciza că șeful statului este obligat să demareze procedura indiferent de capacitatea de exercițiu a Parlamentului, atunci Igor Dodon va consulta toate fracțiunile după care va veni cu o candidatură pentru funcția de prim-ministru. Iar dacă CC va menționa că atîta timp cît Parlamentul trebuie să exercite atribuțiile în acest caz, președintele își va rezerva dreptul de a nu înainta candidații la funcțiile respective.

În cazul în care, timp de trei luni nu se alege prim-ministru al Republicii Moldova, președintele urmează să dizolve parlamentul ales, ceea ce înseamnă că se va ajunge la alegeri anticipate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?