X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Juc: Toate partidele care au acces în Parlament sînt cîștigătoare

26 feb. 2019,, 08:11   Politică
2752 0

Toate partidele politice care au acces în Parlament ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie sînt cîștigătoare, spune vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.

Potrivit lui, și PSRM, și PDM, și Blocul ACUM, și Partidul „Șor” au rezultate mai bune decît au avut pînă acum.

„Socialiștii, comparativ cu anul 2014, au acumulat cu peste 100 de mii de sufragii mai mult. Chiar dacă nemulțumirea lor este mare dat fiind faptul că ei sperau la 50%+1. Partidul Democrat – plus 80 de mii de sufragii și este destul de satisfăcător. Blocul ACUM a acumulat cu 35 de mii de sufragii mai mult decît Partidul Liberal Democrat în 2014. Spun aceasta pentru că Blocul a ocupat segmentul de centru-dreapta de pe eșichierul politic eliberat de liberal democrați. Dar să nu uităm că Blocul nu a avut resurse substanțiale comparativ cu PLDM în 2014. Și Partidul „Șor” care a acumulat peste 115 mii de voturi ceea ce este foarte mult pentru unii, alții ar spune că e foarte puțin, dar le-a obținut”, a declara Victor Juc la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit lui, perdanți pot fi numiți Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal și Partidul Politic „Partidul Nostru”. În opinia lui, totuși, acestor partide nu trebuie să le fie pus „punctul final” pentru că urmează alegeri locale și dacă nu vor obține rezultate bune, abia atunci ele vor deveni istorie.

Analistul Corneliu Ciurea este de părere că primul pas pentru negocieri pentru formarea viitoarei majorități, în mod legitim, trebuie să vină din partea Partidului Democrat. În opinia lui, PDM trebuie să fie și element coagulant al viitoarei coaliții majoritare. „Ei au lansat această idee și vedem că celelalte formațiuni politice sînt foarte atente și prin acest comportament au trădat faptul că nu vor să vină cu asemenea inițiative. Mai mult, sînt în așteptarea acestei inițiative din partea PDM. Blocul ACUM și-a formulat-o încă înainte de alegeri – ei au spus că nu fac coaliție cu nimeni, anticipînd această invitație care urma să fie făcută de PDM”, a declarat Corneliu Ciurea.

Potrivit lui, poziția Partidului Socialiștilor a fost exprimată foarte interesant de președintele Igor Dodon care a spus că socialiștii sînt dispuși să ia în calcul o asemenea inițiativă, doar cu condiția să nu existe transfugi sau fragmentări de fracțiuni. „Marea temere a PSRM, și el o resimte ca pe o posibilă bombă nucleară care ar putea să cadă peste ei, este faptul că la un moment dat ar putea să plece din partid transfugii, trădătorii, „fripturiștii”, „turiștii politici”. Iarăși, Dodon anticipează această posibilă evoluție prin a condiționa viitoarele posibile negocieri cu PDM”, consideră comentatorul.

După procesarea a 99,44% din procesele-verbale, Partidul Socialiștilor a obținut în circumscripția națională 31,22% din sufragii, iar Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS – 26,66%. Partidul Democrat a obținut 23,73% din voturi, iar Partidul „Șor” – 8,35%. Conform rezultatelor preliminare, alte formațiuni nu trec pragul electoral de 6%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?