X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ioniță: Certificarea de integritate este un lucru bun

14 feb. 2018,, 09:11   Politică
7319 4

Obținerea unui certificat de integritate de către viitorii pretendenți la funții elective publice este o idee bună, dar pentru aceasta trebuie aplicate standarde de calitate.

De această părere este expertul economic Veaceslav Ioniță, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, dacă instituția care emite certificatul nu a trecut toate procedurile ca să fie unanim acceptată, dacă lumea nu are încredere în ea, atunci riscăm să ducem în derizoriu anumite lucruri. Veaceslav Ioniță susține că există un standard care se numește ISO 37000 care trebuie implementat și în Republica Moldova pentru a combate corupția. „Certificarea de integritate este un lucru bun, dar întrebarea este dacă nu cumva, în ajun de alegeri, această idee nu poate să fie înțeleasă ca o posibilitate de intervenție politică?”, afirmă expertul.

Erica Zucec, manager al Rețelei Femeilor pentru Democrație Moldova, a declarat că certificatul de integritate va acorda o valoare suplimentară corectitudinii persoanelor care vor dori să candideze la funcțiile elective și cele de conducere. „Politica din Moldova este considerată una murdară din cauza că cetățenii cred că în politică se implică persoane cu o reputație nefavorabilă”, a spus Erica Zucec. Potrivit ei, Comisia de la Veneția a recomandat o metodă suplimentară pentru a curăța imaginea politicii moldovenești – introducerea acestor certificate de integritate.

Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a anunțat marți, 13 februarie, că a pregătit un proiect de lege conform căruia viitorii pretendenți la funcții elective publice vor trebui să obțină un certificat de integritate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?