X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ion Dron explică de ce a plecat din sistem, după ce a fost 13 ani judecător (VIDEO)

10 mar. 2018,, 10:01   Politică
16448 0

Orice cetățean din această țară are două opțiuni: fie trage obloanele și nu face nimic, fie se implică, pentru a produce el însuși schimbarea mult așteptată. De acest principiu se conduce fostul judecător Ion Dron, în prezent avocat, și, totodată, un înflăcărat activist civic, care a ales cel de-al doilea drum, notează Noi.md.

Decepțiile prin care a trecut în cei 13 ani de activitate judecătorească nu i-au doborît spiritul civic, ci din contra, l-au motivat să lupte mai hotărît pentru binele public. Astfel, în 2010 a apărut ideea înființării Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, o platformă civică de semnalare a abuzurilor și derapajelor comise de instituțiile statului.

La funcția de judecător a acces în 1991, fiind repartizat la Judecătoria sectorului Centru, unde timp de10 ani a îndeplinit și funcția de vicepreședinte al instanței. Fiind printre puținii magistrați, dacă nu chiar primul, care a plecat din proporie inițiativă din sistem, Ion Dron spune că nu regretă acea decizie.

„Plecarea mea a fost o decizie luată pe undeva la cald, nu la rece, dar nu regret pasul făcut atunci, am decis pentru mine să procedez așa, în perioada cînd mulți îți doreau să devină judecători. Dacă nu greșesc, am fost primul care am decis să plec din proprie inițiativă. Așa mi-am motivat eu lăuntric pentru mine, am considerat că nu sînt compatibil cu sistemul în care am activat. Sistemul începea încet, încet să dea fisuri grave, mă refer în sensul independenței: un judecător nu poate activa în funcție dacă nu are independență funcțională. Această independență începînd cu 2001 încet, încet se eroda. Partidul venit atunci la guvernare a decis peste noapte să schimbe toți capii instanțelor de judecată, oameni în care au fost investiți bani, și au hotărît să-și numească în funcție persoane loiale”, mărturisește Ion Dron.

Chiar dacă nu mai are intenția de a reveni în sistemul judecătoresc, Ion Dron recunoaște că doar din această postură poți repara nedreptățile, îi poți sancționa pe cei care sfidează bunul-simț și chema la ordine un întreg cabinet de miniștri, atunci cînd refuză să lucreze conform agendei impuse de cetățeni, și lucrează conform celei de partid. „Dar este o vorbă: de două ori în aceeași apă nu poți intra”, argumentează fostul magistrat.


Deși, a încercat să contribuie la soluționarea unor probleme comunitare, acum, la 8 ani de la înființarea platformei civice pe care o conduce, Ion Dron își dorește rezultate mai palpabile. Acest deziderat, spune el, nu poate fi realizat decît prin implicare politică. Astfel a apărut ideea creării „Partidului pentru oameni, natură și animale”, aflat în proces de înregistrare la Ministerul Justiției.

„Astăzi consider că mi-am epuizat posibilitățile de pe o platformă a asociației obștești. Prin urmare, cred că un proiect politic este o tribună de la care se poate vorbi altfel, ești mai bine auzit. Și dacă este reprezentat acest partid fie într-un consiliu municipal, fie sătesc, poți face mai mult. Or, eu am un principiu: viața se merită să o trăiești în și pentru societate. Ori tragi obloanele și nu faci nimic, ori te implici. Acum încercăm un grup de inițiativă să închegăm un partid politic. Ținta rămîne alegerile locale din 2019”, explică Dron.

Ion Dron a fost judecător la Judecătoria sectorului Centru între anii 1991-2004, a deținut funcțiile de vicepreședinte al instanței, cea de viceministru al Justiției, precum și de consilier al prim-viceprim-ministrul în cabinetul Vasile Tarlev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?