Iohannis a transmis o scrisoare deschisă liderilor UE privind situația din R.Moldova

Iohannis a transmis o scrisoare deschisă liderilor UE privind situația din R.Moldova

Președintele Romîniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 12 iunie a.c., o scrisoare către Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, și către Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova.


Prezentăm în continuare textul scrisorii:


Stimate domnule Președinte al Consiliului European,


Stimate domnule Președinte al Comisiei Europene,


România, ca stat membru al Uniunii Europene, avînd o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău.


În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.


Mai mult decît atît, după cum sînt convins că știți, această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.


Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019.


În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.


România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.


Cu stimă,


Preşedintele României


Klaus-Werner Iohannis”.


Scrisoarea a fost expediată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, dar și Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii, Johannes Hahn.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load