X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În parlament urmează să fie înregistrat un proiect pentru micul business

3 oct. 2019,, 08:42   Politică
4061 0

Un proiect de lege care vine cu măsuri imediate pentru micul business este gata și urmează a fi înregistrat săptămîna viitoare în Parlament.

Pînă atunci, toți cei interesați pot veni cu propuneri de îmbunătățire a acestuia. Despre aceasta a anunțat deputatul Radu Marian, pe o rețea de socializare, transmite IPN.

Proiectul de lege prevede acceptarea cecurilor emise de mașini de casă și control în calitate de documente confirmative pentru deducerea cheltuielilor. Volumul total al cheltuielilor care pot fi deduse prin cec nu pot depăși 0,5% din venitul impozabil anual.

Se propune excluderea sintagmei „L.Ș.” din facturile fiscale și alte documente primare de strictă evidență utilizate în activitatea de întreprinzător. „Deși legea demult timp nu mai obligă pe nimeni să ceară ștampilă, încă se insistă pe ele. Prevederea proiectului propus vine să le amintească tuturor utilizatorilor că ștampila nu e necesară”, explică Radu Marian.

Potrivit proiectului, va fi necesară o singură declarație vamală o dată la trei luni pentru exportatorii de mărfuri de producție autohtonă, dacă fiecare lot de marfă nu depășește un salariu mediu lunar pe economie.

De asemenea, facturile fiscale scanate și trimise pe email vor fi percepute ca dovadă contabilă. Potrivit deputatului, actualmente, legislația națională nu exclude în mod direct acest fapt, însă, deoarece cadrul normativ nu cuprinde o trimitere directă la o astfel de normă, există interpretări.

Proiectul avantajează întreprinderile mici care au raportate salarii medii mai mari să participe la achiziții publice, încurajînd firmele să plătească pe curat salariile și contribuțiile sociale. „De exemplu, dacă o companie care participă la concurs de achiziții publice înregistrează o creștere salarială de cel puțin 16% în momentul participării la tender față de un an în urmă, aceasta va avea prioritate”, scrie Radu Marian.

Liberii profesioniști, în special cei din domeniile creative, IT și knowledge intensive, vor avea un regim fiscal care ar impulsiona intrarea acestora în legalitate. Respectiv, nu se propune crearea unui regim fiscal nou, ci ajustarea regimului de activitate profesională în domeniul juridic și medical, extrapolînd modul de impozitare a acestora și asupra altor profesioniști individuali, cum ar fi inginerii, oamenii de creație, specialiștii IT:

Proiectul mai prevede instituirea unui singur raport anual pentru SRL-urile nou create. Deși în acest moment există un regim simplificat de raportare pentru întreprinzătorii individuali care au pînă la trei angajați, ei trebuind să prezinte un singur raport unificat, totuși acest lucru nu există pentru SRL-uri și alte forme de organizare.

Propunerile de completare a proiectului de lege sînt așteptate pînă pe 8 octombrie pe adresa electronică: radu.marian[at]parlament.md

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?