Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Igor Dodon vrea să se adreseze la Curtea Constituțională

22 apr. 2019,, 15:48   Politică
3199 2

Președintele Igor Dodon intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională „pentru a obține o interpretare clară a faptului dacă șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de prim-ministru, în cazul în care Parlamentul nu are o conducere și nu este în măsură să adopte nicio lege în lipsa unei majorități parlamentare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat la un post de televiziune, menționînd că, cel mai probabil, se va adresa la Curtea Constituțională luni sau marți.

„Juriştii noștri de la președinție spun că nu, pentru că, dacă în Parlament nu există o majoritate parlamentară, dacă este imposibil să se adopte măcar o lege, atunci pentru ce să înaintezi un candidat la funcția de premier? Dar pentru ca mai apoi să nu fie nicio interpretare, va trebui să mă adresez la Curtea Constituțională pentru a clarifica acest lucru. Dacă Curtea Constituțională spune că Președintele este obligat, atunci, cel mai probabil, imediat după Paști voi începe negocierile cu fracțiunile, chiar dacă nu există o conducere a Parlamentului, și voi înainta un candidat la funcția de prim-ministru. Cînd există o majoritate parlamentară, totul este clar. Două partide înaintează candidatura și atunci e mai ușor. Dacă nu există majoritate parlamentară, atunci va trebui să-mi asum responsabilitatea și să mă gîndesc pe cine să înaintez, iar mai departe să se descurce Parlamentul”, a spus Președintele.

Potrivit lui, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, Președintele nu este obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces.

„Aceasta înseamnă că, dacă deputaţii care au ajuns în Parlament nu vor ajunge la o înţelegere, atunci legislativul va fi dizolvate după 21 iunie”, a subliniat Președintele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?