X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Hale: Este un moment istoric pentru Republica Moldova

16 iul. 2019,, 08:20   Politică
2368 3

Subsecretarul de Stat pentru afaceri politice al Departamentului american de stat, David Hale, declară că actualmente este un moment istoric pentru Republica Moldova și pentru cei cărora le pasă de democrație și de valorile comune.

Potrivit lui, acesta este unul dintre motivele pentru care s-a aflat într-o scurtă vizită în Republica Moldova: pentru a-i asculta pe cei de la conducerea Republicii Moldova și pe cei din opoziție, de a înțelege ce se petrece, de a-și exprima sprijinul puternic pentru acest proces și de a oferi mijloace tangibile pentru a fi de ajutor. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune TV8, transmite IPN.

„Noi i-am asigurat Republicii Moldova un sprijin financiar de 1,5 miliarde de dolari, sîntem foarte mîndri de acest fapt. Mai sînt multe lucruri de făcut aici, iar acestea trebuie să se bazeze pe agenda de reforme – aceasta este baza care ne permite să schimbăm lucrurile, iar noi sîntem dedicați cauzei. I-aș încuraja pe moldoveni să continue pe această cale, iar SUA și ceilalți vor fi acolo pentru a-i ajuta”, a spus David Hale.

Potrivit lui, Moldova este țara în care SUA se poate bucura de un parteneriat dedicat, unde poate colabora eficient pentru a se asigura că Moldova progresează, că întreprinde o agendă puternică a reformelor, că se îndreaptă spre prosperitatea deja existentă și ancorată în Europa. „Am dori să îi vedem pe toți partenerii noștri din această parte a lumii bucurîndu-se de independență, de suveranitatea teritorială și de hotarele recunoscute la nivel internațional, bucurîndu-se de putința de a-și hotărî singuri soarta fără vreo formă malignă de influență și de a trăi după o supremație a dreptului („rule of law”). Acestea sînt elementele indispensabile necesare nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru alte regiuni, Ucraina inclusiv”, a menționat oficialul american.

Referitor la situația din Republica Moldova și Ucraina, David Hale spune că și-ar dori să vadă că Federația Rusă își respectă angajamentele, că și le onorează: expulzarea armatei ruse de pe teritoriul peninsulei Crimeea astfel încît Ucraina să trăiască în pace între hotarele acesteia recunoscute pe plan internațional. „Pentru Moldova, situația este aceeași. Considerăm că este timpul ca toate statele din regiune să se mobilizeze și s-o susțină pe doamna prim-ministru Sandu și să susțină Cabinetul de Miniștri întru realizarea reformelor”, a notat subsecretarul de stat al SUA.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, subsecretarul de stat și-a exprimat susținerea pentru o Moldovă democratică. Potrivit oficialului, urmează o perioadă de muncă grea. Oficialul spune că vrea să vadă Guvernul alături de societatea civilă implementînd reforme constructive, așa ca toți cetățenii să aibă beneficii în urma creșterii economice și integrării europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?