Guvernul Sandu spune cînd va sesiza Comisia de la Veneția privind deciziile CC

Guvernul Sandu spune cînd va sesiza Comisia de la Veneția privind deciziile CC

Maia Sandu anunță că, în calitate de prim-ministru, va transmite astăzi Comisiei de la Veneția opinia Guvernului Republicii Moldova privind deciziile Curții Constituționale din 7, 8 și 9 iunie, despre care spune că este „ferm convinsă că deciziile sînt absolut arbitrare și contrare Constituției și legii”.

„Conform Constituției, termenul de 3 luni expiră la 10 iunie 2019, ora 24.00. În niciun caz nu este vorba de 7 iunie, așa cum a decis așa-numita Curte Constituțională. Este, probabil, cea mai odioasă decizie pe care a luat-o această instituție de la independență încoace. Totodată, reiterăm că articolul 85 alineatul 1 din Constituție specifică clar că, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Dreptul Președintelui Republicii Moldova este unul discreționar, acesta urmînd să constate, după consultarea fracțiunilor parlamentare, dacă șansele numirii unui nou Guvern au fost epuizate în totalitate și, urmare acestui fapt, să se adreseze Curții Constituționale pentru a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului” se arată într-un comunicat emis de ACUM.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a anunțat că a hotărît să solicite avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load