COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Guvernul Filip, acuzat că și-a asumat ilegal răspundere în privința unei legi

Guvernul Filip, acuzat că și-a asumat ilegal răspundere în privința unei legi

Guvernul Filip și-ar fi asumat ilegal răspundere în fața Parlamentului pentru Legea privind Zona Economic Liberă „Bălți”.

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au constatat că asumarea de răspundere pentru acest act legislativ de către fostul Executiv a fost anticonstituțională.

În hotărîrea emisă ieri de CCM se spune că prin această asumare de răspundere nu s-a respectat principiul separării puterii în stat, or, aprobarea de către Guvern a actelor legislative prin asumare de răspundere se face doar în cazuri excepționale, iar în cazul acestei legi nu era o situație de urgență și astfel, Guvernul nu avea dreptul să adopte acest act normativ.


„Avînd în vedere aceste criterii, Curtea a constatat că, potrivit notei informative, adoptarea Legii nr. 17 pentru modificarea articolului 1 din Legea nr. 26/2010 privind Zona Economică Liberă „Bălți” nu a fost generată de obiective imperioase de ordin public sau social, impuse prin lege, sau care să derive din programul de activitate al Guvernului.

Curtea a concluzionat că Guvernul nu a demonstrat în cadrul angajării răspunderii politice asupra proiectului de lege menționat necesitatea unei urgențe reale prin excluderea terenului de 2,238 ha, cu numărul cadastral 0100212178, amplasat pe str. Sprîncenoaia nr. 1, municipiul Chișinău, precum și a construcțiilor de pe acesta cu numerele cadastrale 010021217801-010021217806 și 010021217819 din componența Zonei Economice Libere „Bălți”, nu a prezentat argumente concludente privind necesitatea ca reglementarea în cauză să fie adoptată cu maximă celeritate și că este obiectiv necesară aplicarea imediată a legii în cauză”, se menționează în hotărîrea CCM.

Astfel, Legea nr. 17 din 15 februarie 2019 pentru modificarea articolului 1 din Legea nr. 26/2010 privind Zona Economică Liberă „Bălți” a fost declarată neconstituțională.

Sesizarea la CCM în privința acestei legi a fost depusă de deputatul Igor Munteanu. După decizia de ieri a magistraților constituționali parlamentarul declară că va sesiza Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load