Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Guvernul a permis aplicarea apostilei pe diplomele eliberate în stînga Nistrului

7 feb. 2018,, 16:51   Politică
6507 2

Guvernul a adoptat astăzi un document care permite aplicarea apostilei pe actele emise în regiunea transnistreană.

Astfel, apostila se va putea aplica pe actele de studii eliberate începînd cu anul 1992 de către instituțiile de învățămînt din unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului şi mun. Bender.

Apostila însă va fi condiționată de faptul ca modelul formularului să fie neutru, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și de faptul că sigiliile și ștampilele aplicate pe act să nu conțină simbolurile rmn.

Guvernul încearcă astfel să aducă instituțiile de învățămînt din stînga Nistrului și Municipiul Bender în cîmpul legal al R. Moldova, reglementînd procedura de apostilare a actelor de studii eliberate de instituțiile de învățămînt din regiunea transnistreană, în particular de Universitatea din Tiraspol. Proiectul se adoptă și pentru a le oferi tinerilor din rmn posibilitatea de a-și continua studiile și de a se angaja în cîmpul muncii în străinătate.

„E o realizare! Consider că fiecare pas, oricît ar fi de mic, ne aduce mai aproape de soluționarea acestui conflict. Măsura aceasta e pentru confortul cetățenilor”, a subliniat premierul Filip.


Proiectul vine după recomandarea experților europeni. Amintim că apostila este o supralegalizare a unui document, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o țară semnatară a Convenției de la Haga.

Cu titlu aparte reamintim că pînă în prezent apostila moldoveneascaă nu este recunoscută de Germania. Respectiv, moldovenii continuă să suporte cheltuieli și să piardă timp în procesul de supralegalizare a documentelor moldovenești pentru a fi recunoscute ulterior în Germania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?