Guvern a ales 4 candidați pentru funcția de judecător la CC

Guvern a ales 4 candidați pentru funcția de judecător la CC

Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională va propune Guvernului patru candidaturi. Este vorba despre Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca.

Din cele patru candidaturi, executivul va anunța, săptămîna viitoare, cine sînt cei doi învingători. Anunțul a fost făcut, într-o conferință de presă, susținută de membrii Comisiei după miezul nopții, transmite IPN.

Premierul Maia Sandu a declarat că membrii Comisiei de selectare și-au început lucrul de joi dimineața, la ora 09.00, cînd au fost pregătite întrebările pentru interviuri. De la ora 12.00 și pînă după ora 21.00 au fost realizate interviurile cu toți cei 12 candidați, care au ajuns la această etapă de concurs. Potrivit șefei executivului, toate interviurile au fost înregistrate video și sînt disponibile pe pagina web a Guvernului, astfel încît cei interesați să le poată urmări.

Șefa cabinetului de miniștri a menționat că acest concurs s-a finalizat atît de tîrziu, pentru că regulamentul spune foarte clar că interviurile trebuie să aibă loc într-o singură zi. Astfel, membrii comisiei nu au putut face întreruperi ca să nu se cunoască întrebările adresate concurenților. Potrivit premierului, au durat atît interviurile, apoi a fost nevoie de cîteva ore ca să se facă evaluările.

Maia Sandu a mai spus că deja săptămîna viitoare, în ședință de Guvern, va fi anunțată decizia finală.

Ca urmare a evaluării celor 12 candidați, punctajul s-a dovedit a fi foarte apropiat și din aceste considerente s-a decis să fie propuse patru candidaturi. Guvernul urmează să-i selecteze pe cei doi învingători și în acest sens, potrivit membrilor comisiei, există suficient material și informații pentru a lua decizia finală.

Curtea Constituțională are șase judecători, cîte doi desemnați de Parlament, Guvern și CSM. Pînă acum, legislativul a desfășurat concursul pentru selectarea celor doi judecători, ca urmare fiind desemnați Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu. Și Consiliul Superior al Magistraturii i-a desemnat, în calitate de candidați la funcția de judecător constituțional pe avocatul Eduard Ababei și Serghei Țurcan, membru al CSM.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load