X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Greceanîi: Avem nevoie de o curte constituțională care va sta la straja actului suprem

29 iul. 2019,, 16:10   Politică
2447 7

„Astăzi nu mai sîntem ghidați de o Curte Constituțională aservită”, a declarat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu prilejul marcării a 25 ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, notează Noi.md.

Spicherul a precizat în cadrul ceremoniei consacrate aniversării că astăzi este o zi plină de încărcătură simbolică, o zi dedicată supremației legii și democrației, respectării drepturilor și libertăților fiecărui cetățean al acestui stat. Greceanîi a subliniat că derapajele constituționale la care am asistat în ultimii ani au fost depășite.

„Anii precedenți, au fost ani grei, ani cînd sub paravanul așa numitelor reforme am asistat de fapt la substituirea Constituției cu interese de clan, cînd garantul suveranității și independenței statului nostru, s-a încercat să fie substituit cu cei care erau gata de orice încălcare doar pentru a promova anumite legi dictate de ambiții și frustrări personale ale unora. Dar cred că procesul de democratizare în Republica Moldova va triumfa și statul nostru se va alinia la standardele internaționale privind garantarea drepturilor si libertăților fundamentale. Astăzi nu mai sîntem ghidați de o Curte Constituțională aservită, care și-a asumat rolul - nu de tălmăcire a legilor supreme, dar de impunere a unor false interpretări și chiar mai mult de indicarea nemijlocită a propriilor viziuni, care erau ilegale și peste conținut”, a declarat Greceanîi.

Președintele Parlamentului a mai declarat că mizează pe instituirea unei curții constituționale care va sta la straja actului suprem și va readuce jurisdicția constituțională spre normalitate.

„Să luăm aminte de cele scrise și să ne fie de datorie - păstrarea valorilor enunțate în Constituția Republicii Moldova, căci doar astfel vom reuși să păstrăm neschimbate aspirațiile oamenilor pentru o viață demnă, liberă și mai bună”, a concluzionat Zinaida Greceanîi.


Menționăm că la ceremonia dedicată aniversării a 25-a de la adoptarea Constituției Republicii Moldova au participat președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu și spicherul Zinaida Greceanîi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?