Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Foști președinți ai CC: Curtea trebuie să aibă posibilitatea să revizuiască hotărîrile anterioare

30 iul. 2019,, 09:40   Politică
2284 0

Foștii președinți ai Curții Constituționale (CC) Dumitru Pulbere și Victor Pușcaș consideră că, pentru a întoarce imaginea pozitivă a CC și pentru a reveni la prestigiul de altă dată a instituției, trebuie oferită posibilitatea magistraților de a revizui hotărîrile anterioare.

Potrivit lor, Parlamentul trebuie să adopte în regim de urgență modificări la Legea privind Curtea Constituțională și să adopte mecanismul de modificare a hotărîrilor CC. În acest fel, magistraților li se vor „dezlega mîinile” pentru a revizui hotărîrile care au redus din autoritatea Înaltei Curți, transmite IPN.

Dumitru Pulbere afirmă că textul Constituției a fost elaborat foarte bine și fundamental. În opinia lui, nu putea fi să fie prevăzut absolut totul în Legea Supremă, dar niciodată acei oameni care au elaborat textul Constituției n-ar fi putut bănui că „CC și alte instituții vor ajunge în așa măsură să facă abuz de lege”, adoptînd anumite decizii.

„De ce spun abuz de lege? Pentru că inițiatorul înlăturării șefului statului de la putere pe cinci minute a fost Curtea Constituțională. Parlamentul, în loc să pună CC la locul său, aplaudă și se bucură și eu nu exclud că acest lucru a fost făcut pentru a adopta o hotărîre care a fost comodă cuiva”, a menționat Dumitru Pulbere în cadrul unei ediții speciale la NTV Moldova.

Fostul președinte al CC spune că nu știe ce fel de oameni trebuie aleși în prezent la Curtea Constituțională pentru a-i readuce autoritatea Înaltei Curți. Dumitru Pulbere spune că printre candidații care și-au depus dosarele la concursul de magistrat la CC sînt oameni de știință, doctori în drept, profesori care cunosc la perfecțiune dreptul constituțional. „Aceștia vor avea foarte mult de lucru pentru a-i readuce Înalte Curți prestigiul care l-a avut anterior”, a menționat fostul magistrat.


Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș este de părere că CC a început să se îndepărteze de propriile decizii și de propria practică în luna decembrie 2013, atunci cînd a recunoscut că declarația de independență este superioară Constituției. Atunci a fost creat un blocaj constituțional, ceea ce este în contradicție cu doctrina națională de drept. Potrivit lui, începînd cu acea perioadă, CC a renunțat la propriile proceduri.

Victor Pușcaș spune că a elaborat un proiect de mecanism privind procedura de alegere a judecătorilor CC. Potrivit lui, acum trebuie în funcția de magistrat la Înalta Curte trebuie găsite persoane care nu pot fi șantajate.

Potrivit legii, Curtea Constituțională se compune din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sînt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și-a ales deja candidații – fostul viceministru al Justiției, ulterior secretar de stat la același minister – Nicolae Eșanu și fost ministru al Justiției în Guvernul Gaburici – Vladimir Grosu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?