X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Expert: Tiraspolului îi convine pauza în negocieri. Pot fi consecințe

8 apr. 2019,, 17:07   Politică
2507 1

Transnistriei îi convine pauza în negocieri, căci scopul final al Moldovei este evacuarea contingentului rus de menţinere a păcii şi revenirea Tiraspolului sub controlul Chişinăului.

Potrivit agenţiei Infotag, o astfel de opinie a fost exprimată de către directorul Institutului pentru cercetări socio-politice și dezvoltare regională, fostul viceministru de externe al autoproclamatei RMN, Igor Șornikov.

„Dinamica pozitivă a procesului de negocieri apropie în mod obiectiv momentul în care părţile – Chișinăul și Tiraspolul – vor trebui să discute problemele politice și de securitate. Iar în acest „coș” de negocieri se află şi problema statutului politic al Transnistriei, și soarta prezenței militare ruse în regiune ca parte a misiunii de menținere a păcii pe Nistru”, susţine el.

Expertul a reamintit că „OSCE, care este moderatorul negocierilor, a definit foarte dur scopul formatului „5+2”: elaborarea parametrilor unei reglementări atotcuprinzătoare în baza suveranităţii și integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în limitele granițelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componenţa Moldovei”.

„Aceasta înseamnă că nu poate fi vorba despre niciun fel de independență a RMN. Prin urmare, în mod obiectiv, orice pauză convine acum Transnistriei. În situația actuală, cînd, pe de o parte, Tiraspolul simte presiune din partea Kievului, iar pe de altă parte – din partea Chișinăului, Bucureștiului, Bruxellesului și Washingtonului, iar Rusia nu prea poate ajuta cu ceva,Transnistriei nu-i rămîne decît să mai tragă de timp și să spere la schimbarea situației regionale”, a spus Şornikov.

Potrivit lui, „Transnistria nu prea are spaţiu de manevră în această situaţie, deoarece economia sa este extrem de dependentă de comerțul cu Uniunea Europeană, Moldova, Ucraina și orice tentativă a Tiraspolului de a ieși din albia pe care i-a stabilit-o OSCE poate avea consecinţe economice dureroase”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?