Ex-preşedinteleTimofti încă se bucură de maşină, birou şi consilier plătit de stat

Ex-preşedinteleTimofti încă se bucură de maşină, birou şi consilier plătit de stat

Fostul președinte Nicolae Timofti se folosește de un birou amplasat în centrul capitalei și are la dispoziție un consilier, serviciile fiind asigurate de stat.


Mai mult, acesta beneficiază de o mașină cu șofer personal.


Toate aceste facilități au fost posibile datorită unui proiect de lege elaborat de democrați și aprobat în noiembrie 2016. Potrivit acestuia, după plecarea din funcție, ex-președinții pot beneficia, pe o perioadă de patru ani, de un birou de lucru și de asistent personal.


Într-un răspuns oficial primit la o solicitare expediată de Agora, Cancelaria de Stat a menționat că „în perioada noiembrie 2017-iulie 2019, spațiul amplasat în clădirea nr. 180 de pe bd. Ștefan Cel Mare și Sfânt este utilizat de către fostul președinte al RM Nicolae Timofti”. „Alți foști președinți ai țării pot beneficia de serviciile unui birou separat, dar, până în prezent, la Cancelaria de Stat n-a parvenit vreo solicitare în acest sens”, se mai arată în răspuns.


Pentru întreținerea acestui spațiu, în total, s-au cheltuit 66.200 de lei. Cei mai mulți bani s-au dus în 2018 – 40.600 de lei. Biroul a fost dotat cu un calculator de aproape 20.000 de lei, cu materiale și rechizite de birou în valoare de aproape 4.000 de lei.


Alți peste 330.000 de lei s-au cheltuit pentru salarizarea asistentului personal. De exemplu, în 2018 acesta a primit aproximativ 156.700 de lei, ceea ce înseamnă un venit lunar de 13.000 de lei.


Din 2017, Nicolae Timofti mai beneficiază de un Mercedes 220 CDI, fabricat în 2014. Mașina este condusă de un angajat al Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Pentru mentenanța automobilului s-au plătit aproape 5.000 de lei, cu excepția benzinei.


Nicolae Timofti a fost cel de-al patrulea președinte al Republicii Moldova. A fost ales de Parlament la 16 martie 2012. În momentul alegerii în funcția de șef al statului, Timofti era președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Și-a încheiat mandatul de președinte al RM în decembrie 2016. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load