X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Evenimetele de la Chişinău, în presa străină

9 iun. 2019,, 14:52   Politică
4284 0

Actuala criză politică din R. Moldova nu are cum să treacă neobservată în presa internațională.

Agenția Reuters relatează că președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova după ce acesta a refuzat să dizolve Parlamentul, în timp ce publicația politico.eu scrie despre „guvernul-surpriză” din Republica Moldova, care a fost, între timp, declarat neconstituțional, transmite zdg.md.

Reuters începe materialul despre R. Moldova cu titlul „Partidele moldovenești sînt de acord să formeze un guvern după luni de impas”. Aceștia au scris despre partidele moldovenești care au convenit sîmbătă, 8 iunie să formeze un guvern și să o numească pe Maia Sandu, fost ministru al educației și consilier al Băncii Mondiale, în funcția de prim-ministru. Aceasta declarînd că noul guvernare obligația de a „reduce puterea oligarhilor din una dintre cele mai sărace țări din Europa”.

Totodată, Reuters precizează că Republica Moldova este afectată de instabilitate politică și de corupție, amintind de „furtul secolului”. Este vorba despre scandalul izbucnit în 2014-2015, cînd un miliard de dolari au fost furați din trei bănci.

Euronews transmite mesajul Directorul pentru comunicare al Consiliului Europei, Daniel Holtgen. Acesta vorbește din numele Consiliului Europei cerînd forțelor politice să „acționeze în mod responsabil, declarînd că problemele ar trebui rezolvate de reprezentanții aleși în mod democratic ale Parlamentului”,


Politico.eu scrie, la rîndul său, că „Moldova are un nou guvern-surpriză”, care „promite să revizuiască sistemul judiciar și să împiedice coborîrea țării în dictatură”.

„Moldova are un nou guvern după ce două grupuri rivale au fost de acord să formeze o coaliție și să elimine Partidul Democrat al omului de afaceri influent, Vladimir Plahotniuc”.

Sursa îl citează pe președintele Igor Dodon care a solicitat „transferul pașnic al puterii”, dar și discursul ținut în Parlament de către Maia Sandu, după numirea acesteia în fruntea Guvernului.

„Dictatorul a căzut. Regimul oligarhic este în opoziție de astăzi”, a spus Sandu, referindu-se la Partidul Democrat și Plahotniuc, care nu a avut o poziție oficială în Guvern, dar și-a păstrat influența prin conducerea partidului.

„Nu vom compromite interesele cetățenilor. Cei care au construit regimul terorii vor fi judecați corect și fără ezitare”, mai este citată lidera PAS. UE, SUA și Rusia și-au exprimat sprijinul pentru coaliția creată la Chișinău, scrie politico.eu.

Portalul regional Emerging Europe: „Trei luni de la alegerile generale, R. Moldova formează un guvern puţin probabil”

Primul act al noului Parlament a fost să emită o declaraţie care să îl numească Moldova drept „stat capturat”, scrie Emerging Europe.

France24 au început articolul cu titlul „Parlamentul Republicii Moldova aprobă Guvernul alianţei şi pun capăt crizei politice”

Jurnaliştii francezi au descris alianţa de la Chişinău ca una fără precedent, între forţele pro-ruse şi pro-europene, „în încercarea de a face faţă unei crize politice declanşate de alegerile din februarie. Nici un partid nu a cîştigat o majoritate clară, aruncînd naţiunea ex-sovietică în incertitudine politică şi ridicînd îngrijorări.”

Aceeași sursă au preluat și declarația lui Andrei Nastase „Oligarhii au stabilit o dictatură condusă de manipulare, teroare, minciuni și dezinformare. Țara se adîncește în corupție”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?