Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

După ce democrații au trecut în opoziție, Cîssa anunță că părăsește PD-ul

4 iul. 2019,, 14:20   Politică
3930 3

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, și-a anunțat retragerea din Partidul Democrat. Declarația a fost publicată pe pagina sa de Facebook.

„Dragi cetățeni ai Găgăuziei, după cum știți, au avut loc schimbări cardinale în Republica Moldova. Cele două partide, socialiștii și blocul ACUM, au format o nouă majoritate parlamentară și au aprobat guvernul condus de Maia Sandu. Partidul Democrat a intrat în opoziție.

Găgăuzia trebuie nu numai să se integreze în noile realități. Datoria noastră este să profităm de noua configurație politică. Este necesar să readucem pe ordinea de zi a Parlamentului un pachet de inițiative legislative care să consolideze statutul juridic special al Găgăuziei.

În noile realități, apartenența mea la Partidul Democrat va juca un rol negativ în acest proces. În aceast sens, am decis să mă retrag din Partidului Democrat”, a scris Cîssa pe pagina sa de Facebook.

Amintim că la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.


Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.

În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.

Curtea Constituțională a emis mai multe hotărîri prin care a anunțat că toate legile și hotărîrile adoptate în acea zi se declară neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărîrea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Tot în data de 8 iunie, Curtea a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

După ce partemerii externi din UE, SUA, Federația Rusă au recunoscut noua guvernare de la Chișinău, la data de 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare.

La data 24 iunie, Vlad Plahotniuc a anunțat că pleacă din funcția de președinte al Partidului Democrat, însă nu va renunța la mandatul de deputat, iar o decizie în acest sens o va lua cu locuitorii raionului Nisporeni, care l-au votat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?