Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dumitru Diacov: Am avut discuții cu reprezentanții Blocului ACUM

12 noi. 2019,, 07:50   Politică
3337 0

Președintele francțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov, ar fi fost contactat de reprezentanți ai Blocului ACUM.

Politicienii ar fi cerut membrilor opoziției să nu susțină moțiunea de cenzură propusă de socialiști. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Cele mai multe apeluri le-am primit de la Blocul ACUM de vineri pînă azi. Și de la partenerii externi care voiau să afle ce se întîmplă la noi. Blocul ACUM ne-a chemat la discuții, am fost, am discutat. Chiar și azi am avut discuții cu ei. Nu au cerut direct, dar discutam despre faptul că s-a creat o situație neobișnuită. Mi-au propus să nu votez pentru moțiunea de cenzură. Unul dintre cei cu care am discutat era reprezentant PPDA, restul reprezentanți ai Blocului ACUM”, a spus Diacov.

„Maia Sandu nu a sunat, nu am primit niciun semn de la ea. Am votat pentru ea la prezidențiale. Cred că ar fi corect, dacă ei chiar nu vor să treacă moțiunea, ar fi trebuit să sune. Ar fi fost logic. Pînă vineri ce zicea ea despre democrați? Trebuia să ne astupăm urechile. Nici eu nu am sunat-o, dar spuneți-mi o țară în care opoziția într-o situație analogică ar suna reprezentanții puterii să-i întrebe cum să rezolve situația”.

Diacov a precizat că a avut o discuție și cu ministrul de Interne, în sala de ședințe a Parlamentului.


„Cu Năstase am discutat în sala de ședințe cîteva secunde. Am discutat, ei erau obsedați și eu cred că nu e niciun secret că și în fracțiune și la conducerea formațiunii, inițiativa Maiei Sandu era neașteptată, cred că nu au discutat asta pe interior”, a declarat democratul.

Totuși, spune Diacov, cu socialiștii nu au fost purtate negocieri:

„Cu deputați socialiști am discutat, de asemenea, la Parlament. Nu m-am întîlnit în alt format cu cei din PSRM. Am vorbit cu Dodon de cîteva ori la telefon, dar nu de vineri pînă azi, ci săptămîna trecută. Nu cred că a vorbit nici cu Pavel Filip”.

AGORA amintește că deputatul Blocului ACUM, Mihai Popșoi a declarat că există unele zvonuri precum că 15 deputați democrați vor vota în cadrul ședinței de marți pentru demiterea Executivului.

Pe de altă parte, Biroul permanent al Parlamentului, care s-a întîlnit luni la ora 16:00, a stabilit că marți, la ora 10:00, plenul Parlamentului se convoacă pentru a dezbate moțiunea de cenzură a PSRM contra Guvernului Sandu. Pentru ca aceasta să treacă, socialiștii au nevoie de încă 15 voturi, în plus la ale lor 36. În timp ce democrații nu zic nici da, nici nu, Guvernul Sandu se pare că deja își „face bagajele”. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni, iar Maia Sandu urmează chiar să prezideze și o ședință a Executivului, la ora 8:00 dimineața, cu două ore înainte de dezbaterea moțiunii.

Pentru ca Guvernul Sandu să pice, este necesar votul a 51 de deputați. Socialiștii au 36 de parlamentari, respectiv mai au nevoie de încă 15 voturi. Deși democrații au spus, inițial, că vor susține „orice altă propunere de demitere a Executivului”, luni, Sergiu Sîrbu nu s-a arătat atît de categoric. Prezent la comisia juridică, acesta a spus că „votul politic nu s-a decis încă”. Dacă fracțiunea PD, care numără 30 de deputați, va susține moțiunea de cenzură, Guvernul Sandu ar putea pica cu aproape 2/3 din voturile deputaților.

Amintim că moțiunea a fost depusă pe 8 noiembrie, de fracțiunea socialiștilor din Parlament, în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?