X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Duma de Stat condamnă interzicerea știrilor rusești în Moldova

24 ian. 2018,, 11:47   Politică
5533 2

Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse a adoptat astăzi „Declarația cu privire la inadmisibilitatea discriminării presei ruse în Republica Moldova”.

Deputații Parlamentului rus, de asemenea, au îndemnat „Primul canal” și alte canale rusești să rezilieze contractele de retransmisie în Moldova, iar guvernul rus să elaboreze un set de măsuri pentru ca populația Moldovei să aibă acces la programele rusești, de exemplu prin satelit.

Pentru adoptarea Declarației au votat 424 de deputați. Inițiatorul adoptării acesteia este Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri cu CSI, integrare eurasiatică și relații cu conaționalii.

Potrivit presei ruse, președintele acestei comisii, Leonid Kalașnikov, a spus că în Moldova, în prima săptămînă a lunii ianuarie, a fost semnată o lege care interzice difuzarea programelor politice și informațional-politice din Rusia. În același timp, sondajele arată că majoritatea moldovenilor pledează pentru prietenia cu Rusia, iar 700 de mii dintre ei lucrează în Rusia.

Inițiatorul legii privind interzicerea programelor rusești este președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Leonid Kalașnikov a declarat că Vladimir Plahotniuc a semnat un contract cu „Primul canal” și utilizează conținutul lui de divertisment, care este foarte popular în Moldova, iar emisiunile informaționale le înlocuiește. În declarație, deputații solicită desfacerea contractului lui Plahotniuc cu „Primul canal”.


În același timp, Comitetul Dumei de Stat pentru afaceri cu CSI consideră că deputații ruși trebuie să dea de o evaluare personală acțiunilor lui Vlad Plahotniuc, care are cetățenie rusă și împotriva căruia Comitetul de investigație a deschis un dosar în conformitate cu articolul „tentativă de omor”.

În declarația Dumei de Stat se spune că președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, pe 10 ianuarie 2018, a semnat Legea cu privire la modificarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, deși legea a fost respinsă de două ori de către președintele țării, Igor Dodon. Conform acestei legi, de fapt, se introduce interdicția privind difuzarea programelor de televiziune și radio rusești cu caracter informațional și informațional-analitic.

Potrivit Declarației, camera inferioară a parlamentului rus a declarat că „Duma de Stat a Adunării Federale examinează acțiunile similare ale «coordonatorului» coaliției de guvernămînt, Vladimir Plahotniuc, care, de fapt, a uzurpat puterea în țară, ca o încălcare gravă a normelor unanim recunoscute ale dreptului internațional în domeniul accesului liber la informație, încălcînd drepturile unei părți semnificative a cetățenilor moldoveni, și consideră aceste acțiuni ca fiind un nou act antirusesc”.

Documentul precizează că deputații Dumei de Stat „condamnă ferm încălcarea democrației în Moldova și practică totalitară de luptă cu punctele de vedere alternative, iar Duma de Stat a FR face apel către Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), pentru a da o evaluare principială a încălcării brutale, prin adoptarea acestei legi, a articolului 19 din Declarația universală a drepturilor omului, a articolului 19 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice și a articolului 10 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Declarația spune că Duma de Stat recomandă Guvernului Federației Ruse să elaboreze un set de măsuri menite să asigure populația Moldovei cu alte modalități de a obține acces la știrile ruse și programele de informare analitică.

„Declarația cu privire la inadmisibilitatea discriminării presei ruse în Republica Moldova”, adoptată de către Duma de Stat a Federației Ruse, va fi trimisă Guvernului Federației Ruse, Organizației Națiunilor Unite, Adunării Interparlamentare a statelor membre ale Comunității Statelor Independente, Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, secretarului general al Consiliului Parlamentul European, Parlamentului Republicii Moldova, parlamentelor statelor membre ale Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?