COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Dodon spune dacă este sau nu posibilă federalizarea țării

Dodon spune dacă este sau nu posibilă federalizarea țării

Președintele Igor Dodon spune că subiectul federalizării Republicii Moldova în calitate de concept de reglementare a conflictului transnistrean nu este pe ordinea de zi și nici nu va fi pe viitor.

Șeful statului spune că o asemenea chestiune nu poate fi discutată cu nimeni, negînd speculațiile apărute în spațiul public că s-ar încerca discutarea la acest subiect cu Federația Rusă, transmite NOI.md cu referirea la ipn.md.

„Nu poate fi vorba despre niciun fel de formulă discutată cu Rusia despre statutul Transnistriei pentru că astfel de decizii trebuie luate de comun acord, în primul rînd la Chișinău. Trebuie să avem un consens național. După ce am discutat la Chișinău, trebuie să discutăm cu Tiraspolul ca să-i convingem referitor la această formulă. Doar după aceasta, se discută în format larg”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Igor Dodon a anunțat că în cadrul vizitei recente la Moscova, premierul Ion Chicu a discutat cu prim-ministrul rus Dmitrii Medvedev despre retragerea munițiilor de pe teritoriul regiunii transnistrene. „S-a convenit că în timpul apropiat specialiștii să înceapă procedura de pregătire a acestui proces. Este un moment foarte important”, a menționat șeful statului. Potrivit lui, o parte din muniții nu pot fi transportate, de aceea, acestea trebuie lichidate pe loc.

Igor Dodon a mai declarat că cele 6,2 miliarde de dolari care constituie datoria regiunii transnistrene față de comapania rusească „Gazprom” sînt datoria companiei-fiice a concernului rusesc – „MoldovaGaz”. „Aceasta este datoria „MoldovaGaz” care este companie-fiică a „Gazpromulu”. Aceasta nu poate fi datoria Guvernului Republicii Moldova, aceasta nu poate fi o datorie care ar fi achitată de către noi, cetățenii Republicii Moldova”, a afirmat șeful statului.

Totodată, drept soluție Igor Dodon spune că există activele companiei „MoldovaGaz” din regiunea transnistreană. „Pentru datoria consumată în stînga Nistrului sînt activele care erau ale „MoldovaGaz” și, în principiu, răspund cu aceste active. În caz dacă aceasta va fi soluția. Dar eu consideră că în momentul reglementării politice a conflictului transnistrean, în opinia mea, aceste datorii ar trebui să fie anulate”, a declarat președintele.

În ceea ce ține de prețul la gaz pentru consumatorii finali din Republica Moldova, Igor Dodon a dat asigurări că anul viitor prețul pentru gaz nu se va majora.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load