Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon s-a întîlnit la New York cu reprezentanții unor organizații evreiești influente

25 sep. 2019,, 10:30   Politică
3031 1

În cadrul vizitei de lucru la New York, Președinele Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentanții unor organizații evreiești foarte influente, precum Comitetul American Evreiesc, Congresul Evreiesc Mondial, Liga Anti-Defăimare, Bnai Brith și Coaliția Națională în Susținerea Evreilor Eurasiatici.

În cadrul întrevederii, șeful statului a menționat faptul că dialogul între Republica Moldova, organizațiile evreiești și Statul Israel, este unul constructiv. În context, a comunicat despre efectuarea, în decembrie 2018, a unei vizite productive în Israel, și întrunirea care a avut loc la Chișinău, în luna mai, curent, cu delegația Coaliției Naționale în Susținerea Evreilor Eurasiatice. Totodată, șeful statului a pledat pentru dinamizarea dialogului cu liderii organizațiilor evreiești internaționale, inclusiv pe subiecte cu privire la cooperarea Republicii Moldova cu SUA și Statul Israel.

De asemenea, Președintele Dodon a confirmat intenția țării noastre de a promova combaterea antisemitismului, cultivarea memoriei Holocaustului, păstrarea patrimoniului istoric și cultural evreiesc etc., ceea ce presupune includerea disciplinei opționale de studiu privind istoria Holocaustului și inființarea Muzeului de istorie a evreilor din Republica Moldova, în privința căruia Guvernul RM a emis o Hotărîre în octombrie 2018.

Igor Dodon a menționat că cimitirele evreiești din țara noastră sînt în proces de restaurare și a dat asigurări că Administrația Președintelui va acorda și în continuare toată asistența necesară în acest sens.

Totodată, șeful statului a informat organizațiile evreiești despre inițiativa legislativă prezidențială cu privire la introducerea răspunderii penale pentru eroizarea și glorificarea nazismului și neo-nazismului în Republica Moldova.


La finele întrevederii, președintele Dodon a confirmat participarea sa, la invitația Președintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, la Forul Mondial al Holocaustului de la Yad Vashem, care se va desfășura pe data de 23 ianuarie 2020, la Ierusalim.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?