X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon: O politică externă echilibrată – singura variantă pentru Moldova (VIDEO)

16 iul. 2019,, 13:00   Politică
2801 2

Moldova trebuie să prietenească cu toți. Iar alegerea doar în favoarea Vestului sau doar în favoarea Estului ar fi cea mai mare greșeală.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat acest lucru în cadrul unui interviu oferit unui jurnalist român.

Șeful statului a amintit că deja mai bine de doi ani el promovează o politică externă echilibrată. Aceasta presupune continuarea implementării Acordului de Asociere cu UE, restabilirea relațiilor strategice cu Rusia și rolul de observator în Uniunea Economică Euroasiatică (UEE). Igor Dodon consideră drept incorectă alegerea în favoarea unui singur partener.

„O treime din populația Moldovei vorbește în limba rusă. În țară sînt regiuni, în care 90 la sută din locuitori doresc apropierea de Rusia, dar sînt regiuni în care 60 la sută își doresc apropiere de România sau UE. Imediat ce îi punem pe acești oameni în fața alegerii „sau-sau”, apar conflicte interne. De aceea, unica soluție este o politică externă echilibrată. Eu i-am spus acest lucru și lui Putin, și lui Macron, și lui Trump, și lui Merkel și mă bucur că acest principiu găsește înțelegere la marile puteri. Și aceasta este unica soluție ca statul Republica Moldova să supraviețuiască”, a spus el.


Șeful statului a mai specificat că percepe Acordul de Asociere cu UE drept o șansă de sporire a calității vieții cetățenilor RM și eu cred că acesta este un lucru bun, și drept un bilet de aderare cît mai urgentă la Uniunea European.

„UE are problemele sale. Puteți să spuneți că Uniunea Europeană este gata să se lărgească mai departe? Eu văd că sînt țările din Balcani care încă nu au primit această perspectivă clară de aderare. De ce noi să spunem categoric, uite peste 5 ani sau 10 o să aderăm la UE, dacă vedem că și situația este diferită. De ce noi să nu încercăm prin această politică externă echilibrată să creștem calitatea vieții moldovenilor, să creștem competitivitatea economică, să profităm de piețele ruse pentru exporturi, să profităm de resurse energetice mai ieftine. Noi, Republica Moldova, avem doar de profitat”, a conchis președintele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?