TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Dodon: După alegeri, trebuie să fie create coaliții PSRM-ACUM la nivel local

Dodon: După alegeri, trebuie să fie create coaliții PSRM-ACUM la nivel local

Cursa electorală pentru alegerile locale nu trebuie să devină un motiv de distrugere a coaliției de guvernare.


Candidații PSRM și ai blocului ACUM trebuie să ducă o luptă a argumentelor și soluțiilor, și nu una geopolitică și a speculațiilor politice. Declarația a fost făcută de președintele țări, Igor Dodon, în cadrul emisiunii ”Glavnîi vopros” de la NTV Moldova. Șeful statului a precizat că, după scrutinul local, forțele politice care formează actuala guvernare vor trebui să continue colaborarea prin formarea coalițiilor la nivel local.


Președintele țării a menționat că, în timp ce competiția pentru administrațiile raionale și locale nu reprezintă un risc major pentru coaliția de guvernare, în municipiul Chișinău, campania electorală poate distruge echilibrul politic atins acum patru luni. Pentru a evita prăbușirea coaliției, Igor Dodon i-a îndemnat pe concurenți să adopte o retorică bazată pe argumente și soluții, și nu pe acuzații și speculații politice:


"Mesajul meu pentru candidați este să înțeleagă că viața nu se termină la aceste alegeri din Chișinău. După 20 octombrie, vor trebui să se așeze la masa de negocieri. Și tocmai acești concurenți vor trebui să negocieze, atît de o parte, cît și de cealaltă, și să miște Moldova înainte. De aceasta, nu trebuie acum să fie sparte toate oalele. Sînt convins că Ion Ceban nu va face asta. El a adoptat strategia de a merge profesionist și de a oferi soluții pentru Chișinău. Eu sper că și cealaltă parte va înțelege și nu vor începe din nou luptele geopolitice, tancuri și altele".


După încheierea scrutinului electoral, actuala guvernare va trebui să iasă în fața societății cu un program social-economic, în care să-și asume rezolvarea celor mai grave probleme de pe ordinea de zi, a mai spus președintele țării, Igor Dodon:


"Eu cred că Guvernul, împreună cu Parlamentul și cu președintele, trebuie să iasă, după alegerile locale, cu 4-5 inițiative. De exemplu, să fie oferite, în perioada rece a anului, 500-600 de lei tuturor celor cu venituri mici. Pot fi găsiți acești bani. Eu le voi arăta de unde. A doua inițiativă să se refere la majorarea salariilor. În al treilea rînd, să spunem că, pentru anul viitor, noi am găsit patru miliarde de lei... Nu sînt bani mari - aproape 200 de milioane de euro. Îi vom găsi la parteneri și vom lansa un proces general de construcție calitativă a drumurilor".


Dacă reprezentanții blocului ”Acum” vor respinge însă această strategie și vor decide să ducă o luptă agresivă împotriva PSRM, nu se va ajunge la niciun rezultat, iar încrederea în Guvern va scădea dramatic. În consecință, vor avea de suferit toate componentele guvernării, a subliniat președintele Igor Dodon:


- În această situație, desigur că nouă nu ne va rămîne decît să criticăm acest Guvern și să indicăm asupra problemelor. Altă alegere nu vom avea, pentru că oamenii nu ne vor înțelege. Oamenii ne vor spune că e clar cu acest Guvern, ”dar de ce voi...”
- Voi sînteți în egală măsură responsabili de situația actuală din țară.
- Păi, iată. Oamenii mă întreabă: ”Dacă ei nu sînt capabili, puneți-i să muncească!” Iată de ce, riscurile sînt comune. Noi avem mandatul din partea cetățenilor. Trebuie să-l utilizăm, pentru a schimba situația în bine.


Șeful statului a declarat că, după alegeri, în localitățile din țară trebuie să fie create coaliții politice similare celei din Parlament. Asta va facilita implementarea reformelor și inițiativelor sociale promovate de Guvern, a punctat Igor Dodon.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load