Dodon: Cu cît mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atît discuțiile vor fi mai constructive

Dodon: Cu cît mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atît discuțiile vor fi mai constructive

Cu cît mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atît discuțiile dintre formațiunile care au acces în legislativ vor fi mai constructive.

Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

În opinia lui Igor Dodon, și socialiștii, și reprezentanții eșichierului de dreapta au fost și sînt în opoziție față de PDM care este la guvernare în ultimii ani. De aceea, este și logic că două partide de opoziție încearcă să găsească un limbaj comun pentru a-și unifica forțele împotriva guvernării. În ceea ce ține de proiectele de legi pe care le-au propus socialiștii, Igor Dodon spune că PSRM a înaintat mai multe proiecte în ultimii ani care nu au fost acceptate spre vot de către democrați și aceste proiecte au fost înaintate ca propunere pentru votare către blocul ACUM.

Totodată, șeful statului consideră că probabilitatea unor alegeri anticipate este foarte mare și, în cazul unui scrutin anticipat, de pierdut vor avea „cei de dreapta”.

Președintele menționează că dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, nu va putea fi numită data alegerilor locale, care ar trebui să aibă loc anul curent. Potrivit lui, mandatul actualilor aleși locali va fi prelungit automat. „O interpretare a Curții Constituționale, teoretic, ar putea fi posibilă și, cel mai probabil în luna mai eu voi veni cu o astfel de solicitare”, a declarat șeful statului.

Despre eventuale alegeri parlamentare anticipate organizate în aceeași zi cu scrutinul local, Igor Dodon spune că „ar fi logic” acest lucru pentru a nu cheltui bani de două ori. „Dacă pînă pe data de 21 iunie Parlamentul nu alege un Guvern și nu aprobă nicio lege, atunci la expirarea termenului de 30 de zile președintele țării se adresează către Curtea Constituțională pentru a solicita acceptul, confirmarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului”, a notat Igor Dodon. Aceasta ar însemna că cel tîrziu la sfîrșitul lunii iulie președintele dizolvă legislativul prin decret și anunță ziua alegerilor parlamentare anticipate.

În ceea ce privește alegerile din Ucraina, Igor Dodon consideră că oricine dintre cei doi candidați va ocupa fotoliul de președinte al statului vecin, relațiile Republicii Moldova cu Ucraina vor fi bune.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load