Dodon anunţă cînd ar putea să fie ridicată imunitatea unor deputați

Dodon anunţă cînd ar putea să fie ridicată imunitatea unor deputați

Președintele Igor Dodon susține că în perioada de cînd noua guvernare a preluat puterea, reprezentanții majorității parlamentare au obținut succese, dar recunoaște că există și eșecuri.


Șeful statului consideră drept succese eliberarea din funcții a conducerii mai multor structuri de stat, menținerea stabilității în stat și reluarea relațiilor cu partenerii externi, atît din Vest, cît și din Est. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova, transmite IPN.


Drept insucces, președintele consideră, în primul rînd, faptul că nu s-a reușit să fie numită conducerea tuturor instituțiilor de stat de unde au plecat șefii. 


„Nu s-a reușit să fie numit șef la Procuratura Generală, la Comisia Electorală Centrală doar recent a fost ales președintele, la Curtea Constituțională încă nu s-a reușit, la Centrul Național Anticorupție abia luni se încheie concursul pentru ocuparea funcției de șef”, spune Igor Dodon. Totodată, șeful statului spune că lucrurile trebuie mișcate mai rapid dacă se dorește schimbarea situației.


Președintele susține că la mijlocul lunii august Curtea Constituțională va avea o nouă componență. Șeful statului spune că săptămîna viitoare trebuie să-și înainteze candidații Consiliul Superior al Magistraturii și la începutul lunii august Guvernul își va determina cei doi candidați pentru funcția de magistrați la CC.


Igor Dodon recunoaște drept un alt eșec al actualei guvernări faptul că pînă acum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ilegalitățile care s-au făcut în stat. Șeful statului speră că în curînd va fi numit un nou procuror general interimar ca să fie intentate dosare de rezonanță și, la mijlocul lunii august, cînd Parlamentul se va întruni din nou în ședință, să fie ridicată și imunitatea unor deputați.


Un al treilea eșec, în opinia lui Igor Dodon, este faptul că nu s-a stabilit în baza căror parametri va lucra mai departe coaliția de guvernare. „Cel mai ușor este te unești împotriva a ceva, dar mai greu este să faci o uniune pentru o cauză anume. La prima etapă, noi ne-am conjugat eforturile pentru deoligarhizare, mai este de lucru în această direcție, dar noi trebuie să ne determinăm urgent ce facem mai departe: cum asigurăm creșterea pensiilor, cum asigurăm creșterea economiei, cum creăm asemenea instituții ca pe urmă să nu mai existe o putere oligarhică. Eu nu vreau ca peste o perioadă să existe aceeași verticală a puterii. Deci, trebuie să determinăm principiul comun după care vom lucra și ce ne unește”, a afirmat președintele.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load