Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon a anunțat ce probleme intenționează să discute cu Putin la Moscova

19 iun. 2020,, 13:00   Politică
2951 16

În timpul vizitei sale în Rusia, programată pentru sfîrșitul lunii iunie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să discute cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, trei aspect importante, iar una dintre acestea este menținerea regimului preferențial pentru exportul în Rusia a fructelor moldovenești.

"Aceste taxe deja de un an și jumătate au fost excluse la înțelegerea mea cu domnul Putin. De aceea unul dintre primele subiecte pe care le voi discuta cu domnul Putin, cu domnul Kozak, este ca să rugăm partea rusă ca aceste înlesniri să fie prelungite. Care este prețul întrebării? Anual sînt 400-500 de milioane de lei. Spre exemplu, 200 000 de tone de mere pe care le exportăm în Rusia, cîte un leu și ceva taxă vamală, aste sînt deja 250-300 milioane de lei care rămîn acasă, rămîn la producătorii noștri. Exact așa și la vinuri: ele se exportă acum fără taxe. De aceea este crucial ca aceste înlesniri să fie prelungite pînă la sfîrșitul anului", a explicat Dodon.

Al doilea subiect, a menționat el, se referă la autorizațiile pentru transport. Președintele intenționează să obțină majorarea numărului de autorizației pentru transportul de mărfuri moldovenești.

De asemenea, pe ordinea de zi va fi creditul rusesc și, în general, suportul suplimentar pentru RM.

"Este o problemă mai complicată, deoarece Moldova, cu regret, la inițiativa unor populiști din Parlament, a ratat obținerea creditului rusesc. Este vorba de peste 4 miliarde de lei, care trebuiau să fie deja în buget. Partea rusă are o întrebare: "Noi încă o dată semnăm și voi încă o data ne blocați în Parlament?”. Este un subiect sensibil pe care urmează să-l discut", a adăugat Dodon.


Igor Dodon a comentat și participarea a 75 de militari din Moldova la Parada Victoriei. Președintele a spus că nu există absolut nici o încălcare în acest sens, iar acuzațiile unor deputați el le-a numit fără logică.

"De exemplu, anul trecut am delegat militarii moldoveni din Garda de onoare și au participat la sărbătoarea națională a României - tradiționalul, la începutul lunii decembrie. Anul acesta am luat decizia să meargă în Federația Rusă. Care-i problema? Ei au fost și în vest, și în est. În al doilea rînd, toți au plecat cu 14 zile înainte de eveniment. Acolo sunt cazați separat în carantină strictă de 14 zile, ținînd cont de riscurile de COVID. De aceea eu sînt ferm convins că militarii noștri vor prezenta RM la cel mai înalt nivel profesionist și se vor întoarce sănătoși acasă", a conchis șeful statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?